„Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 - Podrška Roma World “ Vesti Vesti

Stanislav Tomaš – usmrćen tokom intervencije policije – da li će neko preuzeti odgovornost?

U češkom gradu Teplice 19.06.2021.godine usmrćen je mladić tokom intervencije policajaca. Nekoliko nevladinih organizacija vidi paralele sa slučajem Džordža Flojda u SAD. Policija poriče krivicu, ali postoji video-snimak incidenta. Radnja se dešava u mestu Teplice, u Češkoj Republici. Na video-snimku jednog svedoka zabeleženo je kako muškarac umire na ulici tokom intervencije tri policajca. Na trenutke sva trojica čuvara javnog reda i mira svom težinom sede na čoveku. Jedan od policajaca čitavih šest minuta kleči i kolenom pritiska vrat čoveka koji je ubrzo nakon toga izdahnuo. Čak i nakon što četiri minuta muškarac nije više davao znake života, policajac je nastavio sa „intervencijom“ na čoveku koji je ležao nepomično.

Te scene bolno podsećaju na one iz snimka na kojem se vidi kako Džordža Flojda ubija policajac koji mu osam minuta kolenom pritiska vrat dok Flojd leži na ulici. Prvobitna reakcija češke policije takođe je slična: navodi se da je muškarac umro zbog predoziranja drogom i zbog srčane mane. Druga paralela sa američkim slučajem je to da pokojnik pripada diskriminisanoj manjini u zemlji: romskoj zajednici, piše DW https://www.dw.com/sr/%C4%8De%C5%A1ki-d%C5%BEord%C5%BE-flojd-rom-ubijen-u-akciji-policajaca/a-58010430

Nakon objavljivanja snimka na kojem se vidi kako policajac drži koleno na ramenima i vratu Roma koji je kasnije preminuo, vlada Češke je izrazila podšku radu policije ističući da „nije reč o češkom Džordžu Flojdu“. Udruženja Roma su izrazila zaprepašćenje nakon objavljivanja snimka koji je prošle subote napravljen s prozora jedne zgrade u gradu Teplice na severozapadu Češke. Tri policajca su okružila Roma u nameri da ga privedu, ali samo nekoliko minuta kasnije muškarac je nepomično ležao na pločniku. Članovi zajednice Roma u Češkoj uporedili su ovaj incident sa smrću Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je umro nakon što mu je pripadnik policije Mineapolisa u maju 2020. godine kolenom pritiskao vrat više od devet minuta. Češka policija tvrdi da je upotreba sile bila nužna jer je muškarac bio agresivan. „Nema češkog Flojda“, poručuju iz češke policije i odbacuju optužbe koje su se pojavile na društvenim mrežama.

Stanislav Tomaš (46) Rom iz Češke je stradao, jer ga je policajac tokom intervencije davio pritiskajući mu vrat kolenom.

Ovo su uglavnom informacije iz medija koje su kružile tokom tih dana. Naravno mediji su svako na svoj način izvaštavali o ovom događaju, mnogi su smrt Stanislava Tomaša upoređivali sa smrću pokojnog Džordža Flojda ubijenog od strane američkog policajca.

Savet Evrope juče je tražio da se sprovede hitna, temeljna i nezavisna istraga o smrti Stanislava Tomaša, koji je preminuo u subotu u češkom gradu Teplice, nakon što mu je jedan od policajaca klečao na vratu prilikom hapšenja.

Slučaj “češkog Džordža Flojda” podigao je veliku buru, pogotovo u Romskoj zajednici, koja tvrdi da je snimak hapšenja Stanislava “čist primer kako se tamošnja policija ophodi prema Romima”.

Smrt Stanislava Tomaša je snimljena, a video je postao viralan, što je dovelo do poređenja sa smrću Georgea Floida. Policija je porekla bilo kakvu umešanost u smrt. Nakon sve češćih kritika na račun policijske brutalnosti prema Romima, 26. juna ljudi u Teplicama su obeležili njegovu smrt, a neke su došli čak iz Mađarske i Slovačke. Komemoracije u organizaciji romskih nevladinih organizacija održane su u nekoliko evropskih gradova: 25. juna u Berlinu, u organizaciji RomaTrial e.V. [7] 27. juna u Beču, u organizaciji Hochschuler * innenschaft Osterreichischer Roma und Romnja (HOR). 6. jula kosovski Romi demonstrirali su u Prištini i ispred češke ambasade na Kosovu. Takođe je građanski pokret “OPRE ROMA” organizovao niz protesta u gradovima u Srbiji u Beogradu, Nišu, Vranju, Boru, Aleksincu povodom smrti Stanislava Tomaša. Za sada samo romski NVO sektor u nekim zemljama EU a i van nje organizuje proteste kako bi ukazali na vrlo težak položaj romske zajednice, pozivaju donosioce odluka na odgovornost, smrt Stanislava Tomaša se mora rasvetliti.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fromaniphen%2Fvideos%2F547321272960753%2F&show_text=true&width=267&t=0

http://<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPlatformaAresel%2Fvideos%2F338037021324906%2F&show_text=true&width=560&t=0″ width=”560″ height=”429″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share” allowFullScreen=”true”></iframe>

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“ 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *