Vesti Vesti

Premijera dokumentarnog filma „Reč o Romima“

Niški kulturni centar organizuje

Promociju filma i knjige REČ O ROMIMA autora Zorana Tairovića

U okviru promocije biće održana:

1. panel diskusija o knjizi „Reč o Romima“ dr Zorana Tairovića, sačinjenoj od transkripta 20 intervjuisanih eminentnih ljudi iz javnog i kulturnog života Srbije

O knjizi će govoriti: dr Đokica Jovanović, dr Dragoljub Brka Đorđević i ing. Osman Balić

2. premijera dokumentarnog filma „Intervjui o Romima“ reditelja dr Zorana Tairovića (trajanje filma 84 min, premijerno prikazivanje)

Mala sala Niškog kulturnog centra (Stanoja Bunuševca bb), ponedeljak 28. mart 2016. godine od 17,00 Ulaz slobodan

Reč autora:

„Knjiga .REČ O ROMIMA daje mogući predlog društvene uključenosti Roma u periodu od 2015. do 2025, a u skladu sa ciljem ostvarenja pune ravnopravnosti građana romske nacionalnosti kroz četiri javne politike, odnosno četiri strateške oblasti koje sam kroz razgovore sa sagovornicima na poseban način otvorio. Dakle, prioritetne oblasti koje smo dotakli jesu obrazovanje, zapošljavanje i ekonomsko osnaživanje, stanovanje i zdravlje – i sve to pod zajedničkim imeniocem: kultura.

Nadam se da ova vrsta atipičnog istraživanja pogađa suštinu problema unapređenja položaja i ostvarivanja društvenog uključivanja Roma, s obzirom na to da se značajan aspekt ovog problema može uočiti u razlikama između onog što su sagovornici definisali kroz slobodne intervjue i oficijelnih standardizovanih politika Evropske unije. Naime, razlike između te vrste neformalnih, prilično refleksivnih stavova iskazanih kroz intervjue, s jedne strane, i formalno datih inkluzivnih javnih politika s druge strane, daju mogući nesporazum koji bi se mogao u narednom periodu kanalisati u jedan skladan komunikacijski proces, a u svrhu poboljšanja romsko-neromskog dijaloga. Ono što ova knjiga takođe sugeriše jeste neophodnost rada na novoj knjizi intervjua, u kojoj će se uspostaviti logika romsko-romskog dijaloga, da bi se na bazi ta dva potencijala definisao sistem odgovornog upravljanja procesima života-suživota i unapređenja položaja Roma.

I film i knjiga imaju iste aktere i to: Jadranka Jelinčić, Osman Balić, Jadranka Stojanović, Đokica Jovanović, Dragan Ristić, Duško Jovanović, Emir Kusturica, Goran Bašić, Goran Bregović, Miki Manojlović, Ivan Radenković, Milena Mihajlović, Nikola Jovanović Kole, Rambo Amadeus, Robert Bu, Slobodan Šijan, Sonja Liht, Želimir Žilnik, Zoran Kesić, Zoran Tairović.“

dr Zoran Tairović – akademski slikar

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *