Drugi pišu

Poskupele cigarete, za samo 10 dinara po paklici

Od danas, 18. januara na trafikama širom Srbije stupaju na snagu nove cene cigareta. Do sada su poskupeli određeni brendovi, a zaključno sa krajem ove nedelje, tj. 20. januarom poskupeće sve, piše Blic Biznis.

Kako je „Blic Biznis“ u više navrata pisao od kada je usvojen akcizni kalendar krajem 2020. godine, cigarete poskuplju 2 puta godišnje, u proseku za po 10 dinara. Jedno poskupljenje je početkom godine, dok je drugo u julu. Podizanje cena paklica trajaće sve do 2025. godine.

Uz njega se na cenu cigareta zaračunava i propocionalan akciza od 33 odsto,koja bi trebalo da ostane i narednih godina nepromenjen. Na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih državnih nameta, proizvođaći će povećati cenu za 10 dinara zbog čega će najeftinije zadovoljstvo pušače koštati 310 dinara a oni koji vole kvalitetniji duvan, moraće iz džepa da izdvoje oko 600 dinara.

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država bi trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *