Vesti Vesti

Podrška u zapošljavanju ranjivih grupa

Kako su Romi jedna od najteže zapošljivih kategorija, Nacionalna služba za zapošljavanje pokrenula je program treninga i osnaživanja svojih zaposlenih za prepoznavanje i borbu protiv diskriminacije u zapošljavanju Roma (EU podrška za zapošljavanje Roma) i drugih teže zapošljivih kategorija stanovništva. Obuka je deo projekta „Jačanje socijalne kohezije na tržištu rada kroz podršku marginalizovanim i ranjivim grupama“.

U teže zapošljiva lica pored Roma prema Nacionalnom akcionom planu spadaju i osobe mlađe od 30 godina, starije od 50 godina, osobe sa invaliditetom, žene i druge kategorije.  Projekat teži da pronađe bolja rešenja i popravi ukupnu zapošljivost ovih grupa, a posebno osoba romske nacionalnosti.

Treningu održanom u Nišu 7. marta prisustvovalo je  20-tak savetnika za zapošljavanje iz cele Srbije, kojima će novostečena znanja i veštine koristiti u svakodnevnom radu, a ujedno će ih i preneti kolegama.

„Jedan od strateških ciljeva Srbije jeste da se ojačaju institucije tržišta rada i unaprede kapaciteti kako bi se odgovorilo na zahteve najosetljivijih kategorija”, kazao je na otvaranju treninga Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje. „Na evidenciji NSZ skoro 30% nezaposlenih je polukvalifikovano ili bez kvalifikacija, pa i ova grupa svakako zahteva našu posebnu pažnju. Unapređenje i modernizacija u načinu pristupa su izuzetno značajni za rad sa grupama koje zahtevaju posebnu pažnju“, istakao je Martinović.

Na otvaranju treninga govorili su i Nataša Ivanović, menadžerka projekta „EU podrška za zapošljavanje Roma“, UNOPS Projektni centar u Srbiji,  kao i Klod Kan, savetnik UN rezidentnog koordinatora u Srbiji.

„Antidiskriminacija je jedan od ključnih principa svih savremenih društava. Jednakost i ravnopravnost postoje u dva oblika. Prvi je urođen osećaj jednakosti, a drugi je pravni koncept koji konstantno evoluira. Svi moramo raditi i dalje unapređivati ovaj koncept, a Nacionalna služba za zapošljavanje svakako ima bitnu ulogu u borbi protiv diskriminacije“, istakao je savetnik Kan.

Projekat „Jačanje socijalne kohezije na tržištu rada kroz podršku marginalizovanim i ranjivim grupama“ finansira Evropska unija, a sprovodi Projektno-operativni centar Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNOPS), u partnerstvu sa Kancelarijom visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *