Vesti Vesti

Početak projekta „Zapošljavanje Roma u Beogradu na poslovima razvijenim tokom pandemije KOVID19“

Tokom 49. skupštine Stalne konferencija gradova i opština (SKGO) predsednik Gradske opštine Zvezdara Vladan Jeremić svečano je potpisao Sporazum o saradnji o sprovođenju lokalnih projekata u okviru programa nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji sprovodi GIZ uz implementacionu podršku SKGO.

Konkurs je raspisan u maju ove godine i na njega se prijavilo 40 gradova i opština. Izabrano je 10, a ukupan iznos je milion evra u ovoj fazi projekta. Sporazum su potpisali Bač, Bor, Valjevo, Požarevac, Zvezdara, Mladenovac, Kula, Novi Sad, Novi Pazar i Sremska Mitrovica.

Ovaj projekat na Zvezdari i u Beogradu predviđa obučavanje i zapošljavanje Roma na poslovima razvijenim tokom pandemije KOVID19.

Projektom treba da se barem 100 Roma informiše o obukama i načinima kako da se zaposle, da se barem 45 Roma obuči za zanate ili za digitalni marketing (uz prethodnu obuku iz engleskog jezika) i na kraju projekta da se barem 30 Roma iz Beograda zaposli. Za svakog zaposlenog korisnika na projektu poslodavcima će biti subvencionisana dvomesečna plata.

Budžet celog projekta je 100.000 evra, realizuje ga Gradska opština Zvezdara u partnerstvu sa udruženjem „Otvoreno srce“ iz Beograda. Projekat traje do kraja oktobra 2022. godine i deo je  programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”- Inicijativa za inkluziju 3, koji se sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje. Program realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

izvor https://beogradski.rs/pocetak-projekta-zaposljavanje-roma-u-beogradu-na-poslovima-razvijenim-tokom-pandemije-kovid19/?fbclid=IwAR0_ctXzU5dPKiOYNsbPe0UGAqZ-9LTNHplNpCx_9sNw_SmttfCobEN1l94

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *