Vesti Vesti

„Osnaživanje mladih romskih porodica radi smanjivanja traženja azila“

Nakon što je Srbija okarakterisana kao bezbedna država porekla, izgledi da njeni građani u Nemačkoj i državama EU dobiju azil je gotovo nemoguća, poručio je danas ambasador te zemje u Beogradu Aksel Ditman.

Predstavljajući projekat „Osnaživanje mladih romskih porodica radi smanjivanja traženja azila“, koji sprovodi ADRA Srbija u saradnji sa ADRA Nemačke uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, Ditman je objasnio da je stopa dodele azila građanima Srbije oko 0,2 odsto, što je minimalno.

Podsetio je da je Nemačka novim propisima ubrzala procedure rešavanja molbi za dobijanje azila, te da je planirano da u budućnosti podnosioci zahteva budu smešteni u jedan prihvatni centar, gde će taj proces biti dodatno ubrzan povećanjem broja službenika, a sve to će skratiti boravak tražilaca azila.

 Nemačka namerava i smanjenje finansijke podrške podnosiocima molbe za dobijanje azila i pomoć u svim drugim neophodnim stvarima, rekao je Ditman i dodao da novi zakonski propisi predviđaju i da osobe, kojima je odbijen zahtev za azil, dobijaju zabranu za ulazak u Nemačku na duži vremenski period.

Zbog toga je, kaže, veoma bitno da se poboljšaju uslovi života Roma u Srbiji.

Nemačka je, rekao je Ditman, svesna izazova sa kojima se suočava romska zajednica u Srbiji i upravo zado podržava napore srpske vlade, ali i nevladinih organizacija koje rade što je u njihovoj moći da pobojšaju život pripadnicima romske populacije.

Ministarstvo inostranih poslova Nemačke projekat ADRA podržava sa 50.000 evra, napomenuo je Ditman i dodao da taj projekat ima i za cilj da olakša reintegraciju Roma koji treba da se vrate zbog odbijanja zahteva za dobijanje azila.

Inače, cilj projekta je da pomogne Romima da izađu iz siromaštva putem ekonomskog osnaživanja i stručnog usavršavanja.

Pretpostavka je da će oni, koji dobiju šansu za zapošljavanje i zaradu za sebe i svoju porodicu, odustati od putovanja u zapadne zemlje radi traženja azila.

Izvršni direktor ADRA Srbije Igor MItrović istakao je da tema integracije i osnaživanja mlade romske populacije nije nova u Srbiji, ali da ovaj petomesečni projekat, koji je počeo u junu i završava se u oktobru, predstavlja testiranje jednog jednostavnog modela.

Na projektu radi 32 mladih odabranih mladih ljudi čiji rezultati ohrabruju.

„Kada se udruže raznovrsni partneri kojima je iskrneo stalo na dobrobiti mladih Roma, kada radimo na dobrom iskustvu, pre svega na ljudskim vezama, nemoguće je da dodje do neuspeha“, poručio je Mitrović.

Rukovodilac projekta Danilo Rakić je ukazao da je broj tražilaca azila iz Sbrije veliki i skoro se svi odbijaju kao neosnovani, a najveći broj podnosilaca dolazi iz romske populacije, koja spada među najugorženije grupe stanovništva u Srbiji.

„Sve mere koje se tiču poboljšanja položaja Roma su na dugom štapu, ali je to jedino dugoročno rešenje“, uveren je on.

Projektni koordinator ADRA Nemačke Hana Mučler ističe da je u aktuelnoj izbegličkoj krizi položaj Roma postao sve važniji.

Tako je kroz projekat planirnao i deljenje letaka čije su ključne poruke, na srpskom i romskom, poruke da ekonomski problemi, siromaštvo nisu osnov za sticanje azila, da se građani najviše odbijaju po ubrzanoj proceduri, i da se izlažu opasnosti da budu žrtve trgovine ljudima i prevare.

Korisnici projekta, prema Rakiću, su mladi Romi do 30 godina, koji žive u dva romska naselja u Zemunu, kao i dve ustanove, koji prolaze obuku za stručno usavršavanje, a na kraju projekta je predviđeno da dobiju grant za nabavku sredstava za rad.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *