Vesti

OSCE u Srbiji raspisao konkurs za „Istraživač radikalizacije među Romima“

Našoj produkciji se obratio g. Orhan Tahir ispred FreeRoma Europe, i predložio nam da ovo pismo predstavimo javnosti kao i konkurs koji je raspissan od strane OEBS-a. Original sadržaja ovog pisma je u prilogu na engleskom jeziku, a mi smo preveli sadržinu na srpskom jeziku kako bi upoznali širu javnost o ovom konkursu! Inale konkurs je završen 16.07.2018.godine.

Poštovani gospodine Orizio,
Kao predstavnici romskih organizacija iz Evrope, mi smo veoma uznemireni objavljivanje OEBS-a za „Istraživač radikalizacije među Romima“. Zajednica u Srbiji „(koju je 10. jula 2018. izdala Misija OEBS u Srbiji).
https://jobs.osce.org/vacancies/researcher-radicalization-among-roma-community-serbia-local-consultancy-vnsrmc00542
Mi smo duboko zabrinuti zbog sve veće nesigurnosti Roma u Evropi kao rezultat ekstremni anti-ciganizam u brojnim državama članicama OEBS-a. Posebno je ozbiljan situaciju Roma u Ukrajini gde je OEBS aktivno učestvovao u promociji demokratije, ljudskih prava i prevencije sukoba tokom poslednjih decenija. Imajući u vidu uloga OEBS-a u regionu centralne i istočne Evrope, iznenađeni smo što vidimo da Misija OEBS-a u Srbiji traži konsultante da „istražuju i napišu izveštaj o teme o rasprostranjenosti romskog ekstremizma i radikalizaciji u Srbiji „.
Prema članu 5 Deklaracije OEBS-a iz Kordobe (2005) ugrađena u Odluka br. 10/05 Ministarskog vijeća OEBS-a u Ljubljani, OEBS: „odbacuje identifikacija terorizma i ekstremizma sa bilo kojom religijom, kulturom, etničkom grupom,
nacionalnost ili rasa „. U tom smislu, cijenimo vaše razjašnjenje u vezi sa sledećim poene na internet stranici OEBS-a:
„Neki istraživači primećuju širenje ekstremističkih i radikalnih verovanja među mladima ljudi, uključujući i romsku populaciju „. Da li možete da nam kažete ko su ti istraživači? i koji su njihovi izvori i dokazi?
„Romske zajednice su idealne mete za radikalne pokrete, jer su uopšte izuzetno siromašni, marginalizovani, nedovoljni i imaju nizak nivo obrazovanja „. Kako je OEBS je došao do ovog opšteg zaključka? Kako OEBS definiše pojmove „Romi“ zajednica „i“ radikalni pokret „? Prema vašim procjenama koliko Roma i koliko je neromskih Roma u Srbiji ciljano radikalnim pokretima?
„Imajući u vidu da je romska populacija u Srbiji već stigmatizovana i da diskriminisana u mnogim oblastima javnog života, postoji potreba da se ovaj problem pristupi Pokretu Roma, London, Velika Britanija, romanationmovement@gmail.com posebno osetljivost i istraživanje stvarnih činjenica, aktera, vozača i faktora pritiska i povlačenja, trendove i ukupan obim radikalizacije i ekstremizma među romskom zajednicom U Srbiji“. Da li OEBS implicira da su radikalizacija i ekstremizam već rasprostranjeni među romskom zajednicom u Srbiji? Kako merite radikalizaciju između Roma?
Verujemo da je razjašnjenje gore navedenih pitanja važno za buduću saradnju OEBS-a sa romskom zajednicom u Srbiji, kao i u drugim zemljama članicama OEBS-a. Ovo je takođe prilika za konstruktivan dijalog između OEBS-a i Roma organizacije o pitanjima anti-ciganizma, radikalizacije i ekstremizma u Evropi.
Srdačan pozdrav,

Emil Samko, PhD
Komora obrody rómskeho národa
Nitra, Slovakia
Danilo Kolompar
Udruženje Mladih Roma
Sombor, Serbia
Dragan Beriša
Udruženje Roma Užice
Užice, Serbia
Dimitar Georgiev
Human Rights Project
Sofia, Bulgaria
Grattan Puxon
Roma London
London, United Kingdom
Michael Daduč
Roma Nation Movement
London, United Kingdom
Miroslav Klempar
Awen Amenca z.s.
Ostrava, Czech Republic
Nicolás Jiménez González
Asociación Pretendemos Gitanizar el Mundo
El Campelo, Spain
Robert Rydberg
Roma Interesseorganisasjon
Trondheim, Norway
Joseph P. Jones
Gypsy Cooperative
Maidstone, United Kingdom

 

Letter_OSCE (1)

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *