Vesti Vesti

Nacionalni savet Roma u novom sazivu ima dva člana iz Leskovca

Za novoizabrane članove Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Iz Leskovca Božidara Jakupovića i Miroslava Alilovića gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović organizovao je danas prijem.

Oni su kao kandidati izborne liste „Srbija za Rome-Zajedno možemo sve“ izabrani na izborima održanim 13. novembra ove godine.

Cvetanović je na press konferenciji podsetio da je grad Leskovac posle četri godine ponovo dobio dva predstavnika u romskom nacionalnom savetu.

Predstavljajući se Božidar Jakupović je izrazio nadu da će svoj izbor opravdati svojim angažovanjem u Nacionalnom savetu, a Miroslav Alilović je ukazao na značaj obrazovanja Roma i podsetio da je to prvi korak ka kvalitetnijem životu.

Alilović je najavio svoje angažovanje u lokalnoj samoupravi kako bi se na lokalu formirao Savet za medjunacionalne odnose u koje nacionalni saveti predlažu svoje predstavnike. On je takođe kazao da je veoma bitno da se na lokalu sprovode lokalni akcioni planovi i da je potrebno da se formira Kancelarija za inkluziju Roma koja bi pratila sprovođenje tih akcionih planova ali i Nacionalnu strategiju za socijanu inkluziju Roma i Romkinja.

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović istakao je dobre odnose i saradnju grada sa predstavnicima romske nacionale manjine, ukazao na činjenicu da je obostrana podrška konstantna i plodonosna.

„Sa ponosom ističem da grad Leskovac posle četiri godine ima dva predstavnika u Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine. Ova organizacija Vlade Republike Srbije doprinosi unapređenju položaja romske nacionalne manjine, sada i ubuduće u našem gradu. Drago mi je što naši uvaženi sugrađani imaju inicijativu da sopstvenim snagama utiču na poboljšanje kako statusa svojih sunarodnika, tako i svih građana Leskovca“, kaza je Cvetanović..

On je podsetio na značaj i rad organizacija posvećenih unapređenju života Roma, naročito usmerenih ka važnosti vođenja brige o zdravlju, o značaju obrazovanja i edukacije što pozitivno utiče na socijalni status pripadnika ove nacionalne manjine.

izvor https://rominfomedia.rs/2022/12/08/posle-cetiri-godine-grad-leskovac-dobio-dva-clana-nacionalnog-saveta-roma-srbije/?fbclid=IwAR20rfoFA86sUjqSr5HtZygbIX8B8PLQmPsRdL9MGCv1U3OKzh_wKQfqPMI

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *