Vesti Vesti

Nacionalni savet Roma: sve lokalne samouprave u Srbiji da slede pozitivan primer grada Leskovca u integraciji Roma

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović priredio je prijem za rukovodstvo i predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibora Nakića i pokrajinsku poslanicu u Skupštini AP Vojvodine Jelenu Jovanović, nakon čega se u Skupštini grada Leskovca obratio svim članovima ovog Saveta na kome su bili prisutni i romski aktivisti grada Leskovca i predstavnik prve romske hrišćanske crkve.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović uveren je da će boravak predstavnika Nacionalnog saveta u Leskovcu iznedriti brojne benefite za stanovnike romske nacionalne manjine i naglasio da se oni na leskovačku lokalnu samoupravu mogu osloniti za svaku vrstu pomoći i podrške.

On je podsetio i izrazio zadovoljstvo što posle četiri godine Leskovac ima dva predstavnika u Savetu, Božidara Jakupovića i Miroslava Alilovića i izrazio nadu da će oni svojim inicijativama i sopstvenim snagama uticati na poboljšanje kako statusa svojih sunarodnika, tako i svih građana Leskovca.

„Romi u našem gradu uzimaju učešće u mnogobrojnim aktivnostima, svesni da je edukacija i uključivanje u društveni život važan preduslov za potpunu inkuluziju. Aktivno učestvuju u projektima iz različitih oblasti koje Lokalna samouprava podržava kako bi ih ohrabrila da ostvare sva prava kao ravnopravni članovi našeg društva.

Grad Leskovac se trudi da, u saradnji sa predstavnicima institucija koje su najviše uključene u svakodnevni život Roma, poboljša status pripadnika romske nacionalne manjine“, istakao je Cvetanović.

On je upoznao prisutne, da u gradu Leskovacu finkcioniše i radi jedinstvena kulturna ustanova u Srbiji „Dom kulture Roma“, koja se direktno finansira iz budžeta grada, koja ima 12 upošljenika i koja je prošle godine obeležila 25 godina rada.

Cvetanović je istakao da se broj primaoca socijalne pomoći smanjio zahvaljujući zapošljavanju Roma i Romkinja u kompanijama koje posluju u Leskovcu. Posetio je i na uređenje romskog naselja Sat mahala za koje je grad izvojio 32 miliona dinara i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u naselju Podvrce za šta je grad izdvojio više od osam miliona dinara.

„Treba pomenuti i rad organizacija posvećenih unapređenju života Roma, naročito u sferi vođenja brige o zdravstvu, o značaju obrazovanja i edukacije, što pozitivno utiče na njihov status“, zaključio je Cvetanović.

Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, kazao je da je oduševljen sa svim rezultatima koje grad Leskovac ima u procesu integracije Roma i da bi voleo da i druge lokalne samouprave slede taj pozitivan primer.

„Odgovornost jedne vlasti se ogleda upravo u odnosu prema najugroženijim kategorijama stanovništva, a grad Leskovac je primer dobre prakse kako se treba pristupiti rešavanju problema Roma, to je jedan multikulturalan grad koji neguje različitosti i zato smo mi, kao građani Srbije ponosni na grad Leskovac“ kazao je Nakić.

Nakić je u svom obraćanju gradonačelniku Cvetanoviću uputio poziv da kao predsednik SКGO promoviše aktivnosti sa lokala kako bi podstakao i druge lokalne samouprave da budu uspešni kao i grad Leskovac.

Miroslav Alilović, predstavnik Grada Leskovca u Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine, kazao je da razgovara sa gradonačelnikom Cvetanovićem kako bi se formirao Savet za nacionalne manjine kao Skupštinsko telo Grada Leskovca kao i formiranje Кancelarije za inkluziju Roma, na osnovu Strategije za socijalno uključivanje Roma.

Takođe u Leskovcu u prostorijama Skupštine Grada Leskovca, održana 3. redovna sednica Petog saziva Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. Sednicom je predsedavao Dalibor Nakić, predsednik Saveta.
Dnevni red sednice:

 1. Usvajanje Zapisnika sa druge redovne sednice skupštine Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine;
 2. Usvajanje odluka Izvršnog odbora između druge i treće sednice skupštine Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine;
 3. Usvajanje Izveštaja Popisne komisije o izvršenom popisu NSRNM za 2022. godinu;
 4. Usvajanje završnog računa Nacionalnog saveta za 2022. godinu;
 5. Usvajanje Izveštaja o realizaciji finansijskog plana za 2022. godinu;
 6. Usvajanje Izveštaja o radu Nacionalnog saveta za 2022. godinu;
 7. Usvajanje predloga Finansijskog plana za 2023. godinu;
 8. Usvajanje Plana rada Nacionalnog saveta za 2023. godinu;
 9. Razno
  Na sednici su jednoglasno potvrđene sve odluke Izvršnog odbora između 2. i 3 sednice, i jednoglasno usvojeni:
 • Izveštaj Popisne komisije o izvršenom popisu NSRNM za 2022. godinu;
 • Završni finansijski račun za 2022. godinu;
 • Izveštaj o realizaciji finansijskog plana za 2022. godinu;
 • Izveštaj o radu Nacionalnog saveta za 2022. godinu;
 • Finansijski plan Nacionalnog saveta za 2023. godinu;
 • Plan rada Nacionalnog saveta za 2023. godinu.

izvor: https://rominfomedia.rs/2023/03/19/nacionalni-savet-roma-sve-lokalne-samouprave-u-srbiji-da-slede-pozitivan-primer-grada-leskovca-u-integraciji-roma/

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *