Romska zejednica se emancipuje, sporo, ali se napredak vidi. Sve je više mladih koji žele da se školuju, devojaka koje bi da naprave neku karijeru…To je karakteristično naročito za velike gradove, dok je u seoskim sredinama takvih primera veoma malo. Romsko društvo je patrijarhalno, drži do časti. “Insistiranje na časti u patrijarhalnim zajednicama uvek je insistiranje na polnom moralu, pre svega ženskom. Zato je insistiranje na zabrani predbračnih seksualnih odnosa za devojke u svim romskim zajednicama gotovo apsolutno i to je jedan od nesumnjivih razloga za rano sklapanje braka”, piše u etnografskoj studiji koju su 2017.godine zajedno objavili: Ženski romski centar Bibija, Etnografski institute SANU I Unicef.

Prema podacima Unicef-ovog izveštaja “Dečiji brakovi u Srbiji”, između 11,6 i 18,2% romskih devojčica stupi u brak pre 15. godine, a između 42,7 i 57% romskih devojčica stupi u brak pre navršene 18. godine života.

Protiv patrijarhalni normi a za emancipaciju Romkinja pesmom se bori 6 devojaka iz grupe “Pretty Loud”. One žive u Beogradu, u mahali, imaju od 15 do 27 godina I smatraju svojom obavezom da razgovaraju sa mladim devojkama, da podižu svest mladih ljudi o štetnosti sklapanja ranih brakova.

Stihovi jedne od njihovih pesama glase:

“Jedan zagrljaj je potreban da osetiš toplinu

Dobra podrška je dovoljna da na srcu  olakša težinu

Pusti sve, bori se i ustani sa dna, kao što bih ja.”

FB arhiva https://www.facebook.com/prettyloudmusic/photos/3558456507550401

Njihova rep muzika očigledno dolazi do srca mladih Roma, ali je zapažena I van romske zajednice. Grupa je zbog svog angažmana protiv socijalne nepravde i za ravnopravnost bila pozvana 2020. Godine u London na “Women of the World Festival”.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom video-materijalu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“ 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *