Vesti Vesti

LAF PODNEO ŽALBU ZBOG NEPRIHVATANJA GRADJANSKOG POSMATRAČA U “MEDIJSKOJ KOMISIJI”

 

Lokalni antikorupcijski forum Niš

OBAVEŠTENJE

Lokalni antikorupcijski forum Niš podneo je žalbu zbog odbijanja Stručne komisije koja odlučuje o projektnom finansiranju medija u 2015. godini da u svoj sastav uvrsti građanskog posmatrača koga bi delegiralo ovo, samostalno i nezavisno gradsko telo.

LAF je o negativnoj odluci Stručne komisije obavestio i Savet za borbu protiv korupcije, Agenciju za borbu protiv korupcije, Ministarstvo kulture i informisanja i OEBS.

laf

Uprkos ovakvoj odluci, LAF će nastaviti pažljivo da prati rad Stručne komisije i ukazuje na eventualne propuste pri odlučivanju.

LAF upozorava da je odluka komsije posebno problematična jer je protivna sadržini i duhu Lokalnog plana za borbu protiv korupcije koji predvidja institut „gradjanskog posmatrača“ kao jednu od važnih antikorupcijskih mera. Lokalni plan je jednoglasno usvojila Skupština grada Niša u junu 2011. godine.

Odlukom o odbijanju predloga LAF-a Stručna komisija je takodje otvorila prostor za sumnju u koruptivno delovanje pri odlučivanju o dodeli sredstava medijima.

Komisija je na taj način negirala i važnost kontrole budžetskih sredstava od strane gradjana koji kao poreski obveznici na to imaju pravo.

Naročito iznenadjuje da su ovakvu odluku doneli novinari, kao isključivi članovi te komisije, koji bi po prirodi stvari morali da insistiraju na javnom interesu, transparentnosti i pravu gradjana da budu što bolje informisani o trošenju budžetskog novca.

Obrazloženje komisije da je predlog LAF-a odbijen jer bi uključivanje gradjanskog posmatrača, kako je rečeno, prouzrokovalo odlaganje početka njenog rada i donošenja odluke o dodeli sredstava medijima, ne odgovara istini i predstavlja hipokriziju.

LAF je podneo predlog pre početka rada Komisije, a gradjanski posmatrač ni na koji način ne ometa proces odlučivanja.

Podsećamo da je Stručna komisija za ocenu projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša u 2015. godini prošle sedmice odbila predlog LAF-a da u svoj rad uključi gradjanskog posmatrača.

Prema Lokalnom planu za borbu protiv korupcije, gradjanski posmatrač pored ostalog ima pravo prisustva sastancima “tela” gradskih institucija, učešća u diskusiji i iznošenja mišljenja, bez prava glasa pri odlučivanju.

Stručna komisija ove godine odlučuje o raspodeli skoro 60 miliona dinara, što je čak četvorostruko veći iznos od onog koji je predhodnih godina konkursno dodeljivan medijima.

U Nišu, 16. jun 2015. godine Lokalni antikorupcijski forum

Koordinatorka Valentina Krstić

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *