Vesti Vesti

U Vojvodini 3 miliona za unapređenje stanovanja Roma

Predstavnici opština Kovin i Odžaci, potpisali su ugovore sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova za unapređenje položaja Roma u oblasti stanovanja. Svečanom potpisivanju su prisustvovali pomoćnica pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, za oblast unapređenja položaja Roma, Slavica Denić, koja je uručila ugovore, i direktor Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine Duško Jovanović.
Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, raspisao je prošle godine konkurs za dodelu bespovratnih sredstava gradovima i opštinama sa teritorije AP Vojvodine za sufinansiranje realizacije lokalnih akcionih planova za unapređenje položaja Roma u oblasti stanovanja. Za tu namenu Sekretarijat je izdvojio ukupno 3 miliona dinara, dok su lokalne samouprave bile u obavezi da učestvuju sa 50 odsto sopstvenih sredstva.
Na konkursu je opština Odžaci dobila milion dinara, opština Kovin 600.000 dinara, dok je opštini Inđija dobila bespovratno 1,4 miliona dinara.
Ciljevi finansiranja su se zasnivali na primeni Strategije za unapređenje položaja Roma i Romkinja na teritoriji AP Vojvodine, radi integracije u društvene tokove, a što bi, uz realizaciju lokalnih akcionih planova, znatno poboljšalo uslove stanovanja ove nacionalne zajednice.
Pomoćnica pokrajinskog sekretara Slavica Denić je istakla da je od velike važnosti činjenica da su lokalne samouprave uzele učešće u aktivnostima i sprovođenju programa Sekretarijata, usmerenih na unapređenje položaja Roma, čime potvrđuju svoju društveno odgovornu ulogu prema građanima. Pored toga, značajno je učešće i romskog nevladinog sektora, koji sprovođenjem sopstvenih projekata znatno unapređuje položaj pripadnika romske zajednice.
,,Na konkursu Sekretarijata čiji je osnovni cilj unapređenje položaja Roma u oblasti stanovanja, sve opštine učestvuju sa 50 odsto sopstvenih sredstava, tačnije oko 6 miliona dinara će u opštinama Inđija, Kovin i Odžaci biti upotrebljeno upravo za poboljšanje uslova stanovanja u romskim naseljima. Ostvarena je dobra saradnja Sekretarijata i opština po pitanju sprovođenja i realizacije konkursa namenjenih unapređenju položaja Roma. Uspešno su realizovani konkursi za kupovinu udžbenika za romsku decu uzrasta 5. do 8. razreda, kao i konkursi namenjeni izradi lokalnih akcionih planova. Konkurs za finansiranje rada koordinatora za Romska pitanja je polovično realizovan, jer je na snazi bila zabrana zapošljavanja“, rekla je Denić.
Izvor: Saopštenje Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *