Vesti

Prepravljeni tekstovi o pripadnicima romske zajednice na inicijativu RAM i Roma World.

Nakon prošlonedeljne objave listova Kurir, Alo i Srbija Danas, o potencijalnim krivičnim počiniocima, u svojim tekstovima su objavili i nacionalnu pripadnost počinioca što nije u skladu sa Kodeksom novinara Republike Srbije.

Romska Antidiskriminaciona Mreža i Produkcija Roma World je podnela žalbu Savetu za štampu u kojoj se tražilo da se tekstovi preprave i nacionalnost počinioca obriše. Dva lista i to https://www.srbijadanas.com/vesti/hronika/silovana-devojcica-10-u-beogeadu-muskarci-u-pratnji-devojke-je-presreli-i-opljackali-onda-je-2021-01-24 i https://www.kurir.rs/crna-hronika/3613613/devojcica-nudila-napadacu-50-dinara-da-joj-vrati-telefon-ovo-su-svi-detalji-seksualnog-napastvovanja-na-adi-huji su prepravili tekst dok se od lista Alo očekuje isti postupak.

Smatramo da je greška prema pripadnicima romske zajednice već učinjena, sama prepravka teksta je pokazatelj da Savet za štampu radi svoj posao brzo, pravično i efikasno, dok sdruge strane mediji poštuju odluke Saveta. Verujemo da će ovakvih tekstova biti sve ređe, a počinioci iz bilo koje zajednice biće kažnjeni za svoja dela prema Zakonu Republike Srbije, bez upliva huškačkih medija.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *