Romi su kroz istoriju bili poznati kao narod koji se ne zadržava dugo na jednom mestu, narod koji voli da putuje zato što voli slobodu, nesputanost. Vremena su se promenila, polako se menja i mentalitet Roma, ali ta želja za slobodom ostaje. U poslednjih šezdesetak godina pripadnici romske manjine iz Srbije u zapadno-evropske zemlje emigrirali su zbog više faktora – ekonomskih, političkih i društvenih. Nakon liberalizacije viznog režima veliki broj Roma odlazi u zemlje EU na tromesečni rad.

Mere koje mnoge države uvode zbog pandemije Kovida 19 odražavaju se i na život Roma u Srbiji.

 Lideri EU razmatraju uvođenje digitalnih sertifikata kojim bi se dokazivala imunizacija od COVID-19, a kojima bi se olakšala putovanja. Predstavnici Unije sad imaju tri meseca da upute predloge kako bi sistem funkcionisao, kada se očekuje da će dovoljan broj građana biti vakcinisan, piše Euractiv.

“Postoji konsenzus da elektronski sertifikati treba da budu brzo napravljeni kako bismo ih uveli čim bude vakcinisan dovoljan procenat ljudi”, naveo je neimenovani izvor iz Brisela. Jasno je rečeno da se te potvrde neće davati ljudima koji su preležali zarazu, nego samo onima koji su primili vakcinu koju je odobrila EU.

Kako će Romi u Srbiji dobiti tzv “kovid pasoš”? Kao i ostali gradjani Evrope, vakcinacijom. Na sreću, stanovnicima Srbije je vakcina, bar za sada, dostupna. Medjutim, kod običnih ljudi postoje nedoumice, naročito kod onih koji nisu informisani adekvatno. Mnogo je lažnih vesti, dezinformacija …

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave najavilo je niz mera kako bi sprovela imunizacija u romskoj zajednici.

Ministarka, Marija Obradović je na onlajn tribini “Da li Srbija može biti imunizovana bez romske zajednice” najavila da će se u romskim naseljima organizovati punktovi na kojima će Romi moći da se prijave za vakcinu preko e-urpave. Ona smatra da je mala uključenost romske manjine u imunizaciju posledica neinformisanosti. Ministarstvo je, kako je dodala, naložilo lokalnim zajednicama da uključe struju i obezbede cisterne sa pijaćom vodom u naseljima u kojima toga nema, i kako bi se pomoglo jer će kriza izazvana Kovidom 19, trajati mesecima.

Jelena Reljić iz gradjanskog pokreta „Opre Roma“, koji je bio partner Ministarstvu u organizaciji ove tribine,  rekla je da postoje veliki problemi naročito u nehigijenskim romskim naseljima gde se ne može držati distanca niti obavljati osnovna higijena.

„Istraživanja pokazuju da 38 posto romskih naselja nema vodu, dok čak 70 odsto nije priključeno na kanalizacionu mrežu, tako da je osnovna stvar kao što je pranje ruku luksuz za romsku zajednicu“ rekla je Reljić i dodala da Romi uglavnom rade u neformalnoj ekonomiji te postoji diskriminacija u svemu pa i u lečenju jer „Roma nema tamo gde se donose odluke“.

Virus Kovid 19 je napao ceo svet, ne pravi razliku medju etičkim zajednicama, rekao je epidemiolog Predrag Kon i dodao da vakcine ne utiču na potomstvo i gene I da nije zabeleženo veće zaražavanje u tzv “nehigijenskim naseljima” verovatno zbog toga što tamo živi mladja populacija koja lakše podnosi ovaj virus. I on je apelovao na romsku zajednicu da se u većem broju prijavi za vakcinaciju.

Mali broj medija je preneo ove informacije, važne za romsku zajednicu. Pouzdano znamo da pojedina romska naselja u Nišu i dalje nemaju struje i pored obećanja ministarke. Mnoga romska deca ne mogu da prate onlajn nastavu, što zbog nedostatka struje, sto zbog nepostojanja interneta, što zbog proste činjenice da ne poseduju računar.

 Posledice mera koje su uvode zbog pandemije, čini se, pogadjaju sve, ali neke pogadjaju više.

Da li ćete se vakcinisati to ostaja na Vama, to je vaša lična odluka…ili … Međutim šta kaže Zakon? Dakle može, a ne mora da znači!

Poslanici Skupštine Srbije 12.12.2020.godine, usvojili su izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Za izmene Zakona, od 192 prisutna poslanika, glasalo je 189, jedan je bio protiv, jedan uzdržan, a jedan poslanik nije glasao. Na predložene izmene Zakona nije podnet nijedan amandman. Predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao je da je zaštitnik građana uputio amandman, ali da nije podnet blagovremeno.

Izmenama Zakona u slučaju pojave epidemije zarazne bolesti može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti.

Obavezna ili preporučena vanredna imunizacija naređuje se aktom ministra, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Izmenama su definisane i države sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom kao države koje su zahvaćene epidemijom zarazne bolesti, a koje su radi zaštite od unošenja zaraze na teritoriju Srbije određene aktom ministra zdravlja.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom video-materijalu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“ 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *