Vesti Vesti

Koliko će Vas koštati isključenje struje?

Isključenje struje zbog neplaćenog računa i ponovno uključenje, nakon izmirenja duga, ubuduće će vas koštati ukupno 2.004 dinara, gde god da živite u Srbiji.

EPS je, naime, početkom meseca doneo jedinstveni cenovnik takozvaih nestandardnih usluga, koji važi za teritoriju cele Srbije. Prethodno je svaka distribucija imala svoj cenovnik, pa su tako ove usluge najskuplje plaćale Nišlije.

Sada će, međutim, isključivanje struje, ponovno uključivanje, demontaža električnog brojila ili zamena strujomera u celoj Srbiji naplaćivati po jedinstvenom cenovniku.

U ove nestandardne usluge spada i vanredna kontrola ili očitavanje brojila. Jedna od najčešćih usluga – ponovno uključenje struje dužnicima na brojilu, sada košta 1.002 dinara, što je duplo, pa čak i tri puta manje u odnosu na raniju cenu u pojedinim regionima.

Ista cena je i za priključenje struje na brojilu, dok “skidanje” sa bandere i ponovno priključenje na banderi košta po 4.312 dinara.

Jedinstveni cenovnik za ove usluge EPS je doneo početkom meseca, u skladu sa Zakonom o energetici. Ovo je prvi put da je formirana jedinstvena cena nestandardnih usluga na nivou distribucija. Reč je uglavnom o uslugama koje su se u najvećem broju slučajeva odrađivale na zahtev građana.

Pojeftinili su troškovi izdavanja uslova za projektovanje i priključenje novih potrošača. Za najobičniji objekat sa jednim brojilom bile su 6.900 dinara, a sada su 4.000, za kolektivno stanovanje od pet do 64 brojila bile su 13.800 dinara, a sada su 9.300 dinara.

Sve nepravilnosti i nepoštovanje novog, povoljnijeg, cenovnika usluga na terenu građani treba da prijave lokalnim distribucijama.

Ukoliko se utvrdi da potrošači nisu odgovorni za greške u obračunu ili probleme sa brojilom, trošak će snositi Elektrodistribucija, tako što će im plaćeni iznos refundirati.

Evo koliko koštaju neke od nestandardnih usluga EPS

– isključenje struje i ponovno uključenje po 1.002 dinara

– isključenje sa banadere i ponovno priključenje po 4.312 dinara

– isključenje i demomntaža brojila 1.383 dinara

– zamena brojila na zahtev kupca zbog ispitivanja ispravnosti 2.296 dinara

– očitavanje brojila na zahtev van perioda recovnog očitavanja 660 dinara

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *