Vesti Vesti

Romsko naselje ozidano Kruševcu!

U subotu je počelo a danas završeno podizanje zvučne barijere pored romskog naselja „Marko Orlović“ u dužini od oko 120 metara što je uzburkalo strasti u Kruševcu.

Kruševljani na različite načine vide postavljanje betonske barijere u ulici Blagoja Parovića. Jedni hvale ovaj potez i ističu da  će bezbednost saobraćaja na tom delu puta sada biti bolja. Drugi, pak, tvrde da se romsko naselje ograđuje zbog investitora. Naime, dve parcele na Starom aerodromu, preko puta romskog naselja, su nedavno prodate stranim  investitorima koji bi tu trebali da grade tržne centre.

-Na ovom delu ulice vozila se kreću normalnom brzinom i ne prave ništa veću buku nego u ostalim delovima grada ali se jedino ovde pravi ograda. Ovo je jedini ikada sagrađeni zid ovog tipa u Kruševcu. – ističu Kruševljani koji su nezadovoljni zbog novopostavljenog zida.

Neka udruženja za zaštitu prava manjina reagovala su još kada su počele pripreme za izgradnju zida.

– Ovakvi zidovi su bili prošlost u doba nacizma i hladnog rata a aktuelni su na Kipru i Izraelu gde se fizički odvaja jedna nacija od druge. Najošrije osuđujemo ovakav pokušaj stvaranja geta i nećemo dozvoliti nikome da nas razdvaja niti odvaja od drugih građana Kruševca. – navode u Romskom centru za strategiju, razvoj i demokratiju.

U naselju „Marko Orlović“, u kojem je nastanjeno više od 2.500 Roma, nisu želeli da komentarišu podizanje ograde pored njihovog naselja. Neki su nam rekli da su podneli ostavke na funkcije u mesnom odboru dok su drugi otvoreno priznali da se plaše da govore o ovom slučaju.

U Direkciji za izgradnju grada uputili su nas na Javno preduzeće „Putevi Srbije“ jer je „predmetni putni pravac u njihovoj nadležnosti.“

U Gradskoj upravi tvrde da su kritike na račun lokalne vlasti neosnovane.

-Radove izvodi Javno preduzeće „Putevi Srbije“ po projektu. Ovo preduzeće je i investitor radova. Grad nema nikakve veze sa tim. Što se tiče stanara oni su upoznati da će radovi biti izvedeni i saglasni su sa tim. – kazali su nam u Gradskoj upravi.

U „Putevima Srbije“ ističu da je projektom predviđena izgradnja zida debljine 25 centimetra, visine oko dva metra i dužine 120 metara, sa prekidima za ulaz odnosno izlaz stanovnika.

– Lokalna samouprava je finansirala izradu projekta a radovi na postavljanju zida za zaštitu od buke se upravo danas završavaju. Radi vaše informacije u Beogradu je u toku izgradnja dva zida za zaštitu od buke na lokacijama „Bežanijska kosa“, u dužini od 650 metara, kod KBC „Bežanijska kosa“, i kod zgrade Hitne pomoći u dužini od 350 metara. – obavestili su nas u „Putevima Srbije“.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *