Vesti Vesti

DOBRO ZA ROME DOBRO ZA BEOGRAD

Pokret Opre Roma Srbija održao je 21.3.2023. konferenciju za medije kao najavu inicijative „Dobro za Rome, dobro za Beograd“. Pokret je najavio svoj odgovor na diskriminatorne izjave Gradonačelnika Beograda upućene Romima koji žive u Beogradu.

Stevan Gligorin je na konferenciji izjavio

„Kao Romi, dajemo sve od sebe da ne produbljujemo sukobe i ne doprinosimo mržnji, ni u Srbiji ni u bilo kojoj drugoj državi. Mi smo deo najugroženijeg sloja društva, nemamo moć, ali činimo šta možemo da doprinesemo napretku Srbije i sebi u njoj. Međutim, mi ne možemo da budemo isključivo odgovorni za borbu protiv ovakvog neodgovornog ponašanja gradonačelnika. Da bi uspeli da se izborimo za Srbiju unutrašnjeg mira, stabilnosti, solidarnosti i jedinstva, pristojna Srbija mora da ustane. Ako ta Srbija odluči da ćuti, mi smo danas predmet i meta napada, a u stvarnosti je to napad političkog primitivizma, bahatosti i mržnje prema pristojnoj i normalnoj Srbiji u kojoj vlast treba da odgovara građanima, a ne obrnuto”.

Jelena Krivokapić Nikolić je na konferenciji izjavila

„Pokret Opre Roma Srbija će pokrenuti krivičnu prijavu protiv Gradočelnika pred nadležnim javnim tužilaštvom. Krivičnu prijavu nije bilo teško sačiniti, jer je Gradonačelnik prekršio niz međunarodnih i domaćih propisa koji se odnose na zaštitu ljudskih prava. Prekršio je Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i sloboda, Okvirnu konvenciju o zaštiti nacionalnih manjina i ostale konvencije Republika Srbija ratifikovala pre više od dve decenije. Što se tiče domaćih propisa, prekršio je Ustav Republike Srbije, kao najviši pravni akt, takođe Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, Zakon o zabrani diskriminacije i pre svega na taj način počinio krivična dela propisana Krivičnim zakonikom RS i to krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti iz člana 317 i krivično delo iz člana 387. rasne i druge diskriminacije za koja krivična dela je propisana kazna zatvora od 6 meseci do 5 godina. Pokret Opre Roma Srbija se nada da će pravosudni organi postupati nepristrasno i nezavisno i ovo je jedna od prvih prilika da se pokaže da će referendum i samim tim i Ustavne izmene doprineti većoj nezavisnosti pravosuđa od politike i da će se gradonačelnik grada Beograda na zakonu propisan način adekvatno sankcionisati i da se više niko nikad neće udostojiti da krene njegovim stopama koje su naštetile ne samo romskoj zajednici već i celoj Srbiji.

Stevica Nikolić je na konferenciji izjavio

„Dok obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv rasizma, verujemo da je ključno promovisati dijalog za unutrašnji mir, stabilnost, solidarnost i jedinstvo za pristojnu Srbiju. Građanima Srbije potrebna je međusobna solidarnost, poverenje i jedinstvo da bi se uhvatili u koštac sa izazovima sa kojima se suočavamo. Stvaranje unutrašnjeg sukoba po nacionalnoj osnovi nije ništa drugo do manipulacija srpskom javnošću, koja može samo da košta Srbiju i njeno društvo. U prethodnih nedelju dana naš pokret je dobio na hiljade poruka pojedinaca, civilnog sektora, ljudi iz pozicije, opozicije, Roma i neroma koji su poručivali jedno Srbija nije zemlja rasista i nikada neće biti. Svi ti glasovi traže šta je ono što mogu da urade za naše društvo da bude bolje. Zbog toga, naš pokret će sa svim ovim akterima otvoriti javne dijaloge u kojima ne postoje različite strane, već samo strana u kojoj svi smatraju da je ono što je dobro za Rome, sigurno dobro i za Srbiju. Strana u kojoj smo zabrinuti hrabrošću gradonačelnika da širi otvorene rasističke stavove. Otvorićemo prostor za civilizovan dijalog i demonstrirati šta civilizovani pristup podrazumeva i kako izgleda kada postoji dobra namera da se utiče pozitivno na živote ljudi. Nadamo se da će ovo poslužiti kao primer kako se stvarno ponaša civilizovano, jer ono što smo videli i čuli od gradonačelnika je da hoće da civilizuje druge dok se on ponaša primitivno, da seli ljude iz nelegalnih objekata dok i sam živi u nelegalnom objektu.“

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *