Vesti Vesti

Kampanja za legalizaciju neformalnih romskih naselja

Koordinator za Nišavski, Pirotski i Toplički okrug Turkijan Redžepi sa svojim saradnicima u Nišu u naselju Beograd mala  razgovarao je sa meštanima ovog naselja o značaju legalizacije romskih naselja. Informacije su usmeno prenete ali su podeljeni i pamfleti sa informacijama o značaju ove kampanje. Svi prisutni su izrazili spremnost i podršku ovoj inicijativi i izrazili nadu da će jedan od najvećih problema romske zajednice „STANOVANJE“ usvajanjem ovog Zakona napokon biti rešen.  Cilj kapmanje je prikupiti 30 hiljada potpisa, sa kojima podržavamo ovu kampanju.

Zašto dati svoj potpis za ovu Narodnu inicijativu?

Zato što u Srbiji postoje 593 neformalnih naselja od kojih su oko 200 romskih naselja koja su starija od 70 godina, u kojima živi oko 120.000 ljudi. Par desetina naselja su iz 19 veka.Ta stara naselja što nisu legalizovana, nemaju kanalizaciju, vodu, struju, komunalnu infrastrukturu i izgledaju veoma ružno i nebezbedno za život.
Zato što je ovo jedina zakonska mogućnost legalizovati neformalna naselja u kojima žive Romi.
Zato što tek svaki 100-ti stanovnik ovih naselja doživi 60-tu godinu života, dok je smrtnost dece  3,5 puta veća nego kod većinske zajednice.
Zato što više neće biti raseljavanja Roma bez prethodnog obezbeđenog smeštaja.
Zato što će se rešiti dugogodišnji problemi nelegalne gradnje na opštinskom zemljištu.
Zato što odgovorna politika države prema romskim naseljima  predstavlja politički stav koji može da ubrza proces ulaska Srbije u EU.

Kampanja “Dekada 2015-2025″  počela je sa realizacijom od 01.07.2015.g. na teritoriji cele Srbije!

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *