Vesti Vesti

Romi će bojkotovati rezultate popisa, najavljuju iz OPRE ROMA SRBIJA

Tokom popisa u Srbiji prijavljene su mnoge nepravilnosti zbog kojih će Romi će ostati „u začaranom krugu“ lošeg položaja, kažu iz pokreta Opre Roma, dok nadležni tvrde da nisu dobili pritužbe romskih zajednica.

Šturo ispitivanje u poslednji čas, izostanak pitanja o nacionalnoj pripadnosti ili postavljanje neprimerenih, poput pitanja o maloletničkim brakovima, nejednako učešće i pristrasna metodologija – ovo su samo neki od problema sa kojima su se Romi susretali tokom ovogodišnjeg popisa, tvrde aktivisti.

U Nišu su neka od naselja ostala nepopisana gotovo do zadnjeg dana, kažu neki od aktivista, a mnogi su i ostali nepopisani.

Sve ove nepravilnosti su, navode aktivisti, oštećeni Romi prijavili, a Opre Roma im je pomagala oko prosleđivanja pritužbi.

„Pritužbe su slate na mejl adrese Republičkog zavoda za statistiku i popisnim komisijama gde su nepravilnosti zabeležene“, kaže Krivokapić Nikolić.

Građanski pokret Opre Roma Srbija je takođe upozorio da popis stanovništva za nacionalne manjine, naročito njihovu, predstavlja političku, a ne statističku operaciju jer od broja popisanih zavise programi koje država pravi za određene nacionalne grupe, ali i javna i politička uključenost. Zavod je sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine napravio neadekvatno rešenje sa takozvanim „asistentima popisivača“ koji kao takvi ne postoje u zakonskim okvirima, čija uloga nije jasna i kojih je bilo 10 puta manje u odnosu na resurse koje su za njih dobili RZS i NSRNM, te je ceo proces praćen netransparentnošću, upozorava Opre Roma.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *