Vesti Vesti

Jovan Damjanović imenovan za Ambasadora Mira

Predsednik Svetske organizacije Roma Rromanipen, g-din Jovan Damjanovic, bivši ministar i bivši narodni poslanik Parlamenta Srbije, imenovan je za Ambasadora Mira 27. januara 2017. u Beču. Imenovanje mu je uručio g-din Peter Haider, predsednik Weltfriede, Universal Peace Federation, za vreme konferencije u sedištu Ujedinjenih Nacija u Austriji. Video sa konferencije možete pogledati na sledećem linku:

https://www.instagram.com/p/BPx5kwXAVB9/?taken-by=mariapetrak

 

Universal Peace Federation (UPF) je međunarodna i međureligijska mreža pojedinaca i organizacija, uključujući predstavnike religije, vlade, civilnog društva i privatnog sektora, posvecćenih postizanju mira u svetu. To je organizacija sa specijalnim konsultativnivnim statusom ekonomskog i socijalnog saveta Ujedinjenih Nacija, podržava rad Ujedinjenih Nacija, posebno u oblasti međuverskog mira, mirovnog obrazovanja, kao i jačanja braka i porodice.

Predsednik Svetske organizacije Roma Rromanipen g-din Damjanović je rekao: „Poštovane dame i gospodo, poštovani gospodine predsedniče Peter Haider iz Universal Peace Federation i svi prisutni, želim da vam se zahvalim za poziv za konferenciju koja je instrumentalna za ceo svet za izgradnju kulture mira, promocije principa univerzalnosti ljudskih prava, uzajamnog poštovanja i inter-zavisnosti svih ljudskih bića bez obzira na socijalne, ekonomske, političke, građanske i kulturne razlike. Mi, pripadnici romske nacije (Romi, Sinti i Kale) zastupljeni smo skoro u svakoj zemlji sveta. U Evropi: oko 20 miliona, a u celom svetu oko 50 miliona ljudi. Baš zbog toga što smo celog života bili diskriminirani, patili kao žrtve genocida, želimo da spasimo buduća pokoljenja od užasa rata i grešaka. Kao Romi, mi smo multinacionalni i multikulturalni narod, miroljubiva nacija i nikada nismo ratovali. Zavisno od zemalja gde živimo, mi se prilagođavamo, integrišemo i primamo kulturu i veroispovest od zemalja gde živimo. Zbog toga pripadamo svim verama: muslimanima, katolicima i pravoslavcima. Bazirano na principima iz Povelje UN, Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i netolerancije, formirali smo 2012. godine u Beogradu organizaciju Roma, nazvanu Svetska organizacija Roma-Romanipen gde su bili prisutni delegati iz 30 država sveta, sa 3 kontinenata – Australija, Amerika, Indija. Mi potvrdjujemo da su svi ljudi jednaki i ravnopravni. Naš cilj je da zastupamo osnovna prava čoveka, dostojanstvo, ravnopravnost muškaraca i žena, vrednost ljudske ličnosti bez obzira na pol, rasu, naciju i religiju i da svom narodu obezbedimo bolju budućnost. Ja vas sve lično pozivam da nam se pridružite na interkulturalnom događaju „Dani Romske kulture“ u Beču koji će se održati ove godine. Puno hvala na pažnji.“

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *