Vesti Vesti

Koliko nas koštaju izbori?

Vanredni parlamentarni izbori koštali su do sada građane Srbije skoro 1,7 milijardi dinara, koliko je u protekla dva meseca isplaćeno direktno iz budžeta.

Najviše novca otišlo je Skupštini Srbije, odnosno Republičkoj izbornoj komisiji. Od oko 8,5 miliona evra, koliko je dobio parlament, čak 6,4 miliona evra opredeljeno je za nagrade i ostale posebne rashode koje se odnose pre svega na troškove RIK-a, štampanje listića i plaćanje biračkih odbora.

Sve ostalo su troškovi putovanja, materijala i slično. Poreski obveznici su platili i kampanju političkim strankama. Naime, samo za to iz budžetskih rezervi strankama je uplaćeno oko 4,7 miliona evra, odnosno nešto više od 580 miliona dinara. Kako su novac potrošili, kontrolisaće Agencija za borbu protiv korupcije koja je za taj posao iz budžeta dobila oko 19 miliona dinara. Vanredne uplate dobili su i Upravni sud, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, Ministarstvo spoljnih poslova za organizovanje izbora u inostranstvu, sveukupno dobili su oko 27 miliona dinara.

Više informacija na link

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *