Vesti Vesti

Informisanje građana o opasnostima zelenašenja

Aktivisti organizacije PROTECTA su danas organizovali akciju informisanja i edukacije građana na temu opasnosti od zelenašenja. Akcija je sprovedena u okviru projekta „Udružena i osnažena zajednica protiv zelenašenja“, u okviru koga PROTECTA na različite načine pokušava da ojača kapacitete građana, organizacija i institucija u Nišu za prepoznavanje opasnosti koje donosi zelenašenje.

Pored informisanja građana kroz današnju uličnu akciju, on line kampanju i izradu edukativnih filmova vezanih za temu zelenašenja, Milan Stefanović iz PROTECTA-e kaže da je jedna od njihovih najvažnijih aktivnosti besplatna pravna pomoć za sve građane koji imaju problem vezan za zelenašenje ili su im potrebne dodatne informacije i saveti. Pored dolaska u prostorije PROTECTA-e svi zainteresovani građani se za pravno savetovanje mogu javiti i na telefon 060-14-111-80. Pored Nišlija, do sada su se za pravnu pomoć u ovo jedinstveno pravno savetovalište javljali i građani Leskovca, Vranja, Prokuplja, Beograda i mnogih drugih gradova u Srbiji.

Istraživanja koja je sprovela PROTECTA krajem prošle godine pokazuju da je zelenašenje zastupljeno u velikoj meri u našem društvu, da je često pravno nevidljivo a da prouzrokuje ogromne ekonomske probleme građanima koji upadaju u ekonomsko ropstvo, i često gube celokupnu imovinu. To na dalje ostavlja trajne posledice po njihovo psihičko zdravlje i zdravlje njihove porodice, a kao česta posledica se javlja i maltretiranje i prebijanje od strane zelenaša, ubistva i samoubistva dužnika isl.

Iz PROTECTA-e najavljuju da će u narednom periodu organizovati i okrugli sto sa ciljem da se na jednom mestu okupe svi eksperti za temu borbe protiv zelenašenja, predstavnici policije, tužilaštva, suda, pravnici, psiholozi, aktivisti, kako bi se zajedno došlo do preporuka za dalje aktivnosti.

Aktivnosti protiv zelenašenja je podržala Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala kroz Fond otpornosti.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *