Vesti Vesti

Ima li javnog interesa u oblasti javnog informisanja u niškim medijima?

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM DEŠAVANJA NA KONKURSU ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA ZA OSTVARIVANJE JAVNOG INTERESA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANJA

NA TERITORIJI GRADA NIŠA U 2016. GODINI

Društvo novinara Niša smatra apsurdnim tvrdnje izrečene u javnosti prethodnih dana kojima se dovodi u pitanje kriterijum i opravdanost izbora profesora Vladete Radovića sa Departmana za komunikologiju i novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu za člana komisije na Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Niša u 2016. godini, izabranog na predlog našeg udruženja. DNN smatra da će profesor Radović, kao univerzitetski profesor i medijski ekspert, na najbolji način odbraniti javni interes na konkursu i objektivno dodeliti sredstva najboljim projektima. Sumnje u njegovu kompetentnost za rad u komisiji predstavlja uvredu ne samo za profesora Radovića i Društvo već i za sve generacije studenata sa Departmana za komunikologiju i novinarstvo, pogotovo kada se dovodi u sumnju kredibilitet njihovog profesora.

Društvo novinara Niša takođe želi da skrene pažnju javnosti da pojedini mediji tendeciozno ističu kako je profesor Radović protiv prisustva građanskog posmatrača, a pritom izostavljaju da ukažu da je njegov predlog da sednice komisije budu otvorene za javnost, što je, smatramo, u svačijem interesu, jer oči javnosti bolje vide od jednog nametnutog posmatrača, ma koliko on nezavisan bio. Smatramo da se na ovaj način javnosti predstavlja pogrešna slika o postupcima profesora Radovića na konstitutivnoj sednici komisije i apelujemo da se ispravi taj, ne sumnjamo, nenamerni propust, jer je od javnog interesa da naši sugrađani budu objektivno i nepristrasno informisani i da na osnovu svih relevantnih činjenica dođu do sopstvenog suda o ovom događaju.

Zato DNN apeluje da se što pre reše svi problemi vezani za konstituisanje i rad komisije, jer smatra da će svako odugovlačenje uticati na realizaciju projekata zbog čega najveću štetu neće trpeti ni republička ni lokalna vlast, ni vlasnici medija ni udruženja i organizacije, već sami novinari i, naravno, građani Niša.

Istovremeno, DNN se nada da će sve zainteresovane strane jednaku pažnju i energiju posvetiti i konkursima koje raspisuju pojedina ministarstva u Beogradu, transparentnosti u izboru članova njihovih komisija, kao i samom procesu odlučivanja kojim će se projektima

dodeliti sredstva i na osnovu kojih kriterijuma. Postavlja se pitanje da li bi i tu moglo da se zatraži prisustvo nezavisnog građanskog posmatrača koji nije iz Beograda, jer smo svedoci da su projekti iz Niša već godinama u, malo je reći, podređenom položaju i da najveći procenat sredstava ostaje u prestonici.

Ili se, možda, izostanak bilo kakve reakcije može tumačiti kao da je medijska i kulturna sfera u našem glavnom gradu u potpunosti uređena i transparentna, da se sredstva tamo dele i troše prema zasluzi i zakonu i u interesu građana, a da istu formulu i procente treba primeniti i na lokalu.

Takođe, DNN izražava zadovoljstvo što je značajan broj medijskih kuća i produkcija registrovanih u Beogradu poslalo svoje projekte za konkurs u Nišu. S obzirom na njihovu uspešnost na državnim konkursima, ne sumnjamo da će svi ti projekti, ukoliko budu podržani (a sudeći po nekim krajnje nelogičnim reakcijama, sva je prilika da je to otpočetka i bio cilj), i te kako pomoći našim sugrađanima u ostvarivanju njihovih intresa u oblasti javnog informisanja i da će u njihovoj realizaciji učestvovati veliki broj novinara iz Niša.

Predsednik Upravnog odbora Društva novinara Niša

Dejan Kostić

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *