Vesti Vesti

Ima li i za Rome koja kinta u budžetu grada Niša?

Studenti/kinje medicinskih usmerenja iz Udruženja romskih studenata u subotu 14. novembra 2015. godine u 12 h ispred Skupštine Grada Niša održaće protesni performans i predati pisarnici Skupštine grada zahtev da Grad Niš opredeli 600,000.000 din u budžetu za 2016. godinu za finansiranje troškova lekova sa „negativne liste lekova“ za hronične bolesnike korisnike socijalne pomoći sa prebivalištem u naselju “Crvena zvezda”.

Naime, u romskom naselju “Crvena zvezda” u Nišu živi oko 400 stanovnika. Zbog ekstremno loših životnih uslova 40-50% stanovnika naselja boluje od teških hroničnih bolesti najčešće kardiovaskularnih i boleti disajnih organa. Gotovo 90% domaćinstava ovog naselja korisnici su socijalne pomoći i jednokratne pomoći koje obezbedjuje Grad Niš. I pored toga pomoć Centra za socijalni rad i Grada Niša nije dovoljna za adekvatno lečenje. Naime, participacija za lekove sa „negativne liste“ propisane od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije je obavezna. Hornični bolesnici korisnici socijalne pomoći iz naselja “Crvena zvezda” koji primaju izmedju 5,500 i 10,000 dinara mesečno nisu u mogućnosti da izdvajaju izmedju 2,000 I 4,000 dinara mesečno za lekove zbog čega veoma rano umiru i nekvalitetno žive.

Budući da član 68. Ustava Republike Srbije garantuje pravo svim gradjanima na zaštitu zdravlja tražimo da Grad Niš obezbedi sredstva u budžetu za 2016. godinu koja bi omogućila besplatnu nabavku lekova za lečenje hroničnih bolesti za najsiromašnije gradjanje Niša sa prebivalištem u naselju “Crvena zvezda.

Ovu inicijativu pismeno su podržali: Centar za socijalni rad Niš, Nacionalni savet romske nacionalne manjine, SKRUG-Liga Roma, „Indigo“, „Gerusija“, „EHO“, nekoliko profesora Medicinskog fakulteta u Nišu, piše u obaveštenju Udruženja romskih studenata.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *