Vesti Vesti

EU donirala 15.000 eura za Rome sakupljače u Kruševcu

Evropska unija je u Kruševcu donirala 55 kompleta opreme za sakupljanje sekundarnih sirovina, pretežno pripadnicima romske nacionalnosti.

Ukupna vrednost donacije je 15.000 evra, opremu čine kolica za sakupljanje sekundarnih sirovina i HTZ oprema za sakupljače, a primopredaja je obavljena u Javno komunalnom preduzeću Kruševac.

Obezbedjeno je ukupno 55 kompleta opreme, od kojih je 40 dodeljeno individualnim sakupljačima, pretežno romske nacionalnosti, dok je ostalih 15 pripalo seoskim operaterima.

Donacija je realizovana u sklopu realizacije projekta “Osnažiti! Društveno-ekonomska inkluzija Roma i najsiromašnijeg seoskog stanovništva kroz proces reciklaže”.

“Projekat pokazuje da EU želi da pomogne razvoj lokalne zajednice, smanjenje siromaštva u najugroženijim socijalnim grupama i bržu integraciju romske populacije u društvo kao i brigu za okruženje i zaštitu životne sredine”, rekao je šef sektora operacija Delegacije EU Nikolas Bizel.

Projekat “Osnažiti!” finansira EU, a sprovodi ga JKP Kruševac uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Reciklažni centar JKP Kruševac je osnovan 2005. a godišnje preradi izmedju 130 i 150 tona otpada.

Projekat “Evropska podrška inkluzivnom društvu”, koji Evropska unija finansira sa 5,4 miliona evra,  ima za cilj da obezbedi veću društvenu uključenost ugroženih grupa u Srbiji kao što su starija lica, deca, pripadnici manjina uključujući Rome i Romkinje i drugi. EU je kroz projekat bespovratno dodelila 4,3 miliona evra u vidu 28 grantova, koji će se realizovati u 36 gradova i opština u Srbiji do kraja 2017. Projekti, koje sprovode republičke i pokrajinske institucije socijalne zaštite, opštine i gradovi, centri za socijalni rad, udruženja građana, fondacije, obrazovne ustanove i javna preduzeća, će povećati obim i kvalitet usluga na lokalu u oblasti  socijalne i zdravstvene zaštite, stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja i time ojačati društvenu uključenost ugroženih grupa.

Projekat sprovodi Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Više o projektu možete saznati na www.socijalnainkluzija.rs

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *