U Srbiji se 18. maj obeležava kao nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja koji je ustanovljen  pre tri godine u znak sećanja na ovaj datum 2015. godine, kada je u porodičnom nasilju za 72 sata ubijeno sedam žena. Od početka godine, 7 žena su bile žrtve svojih partnera, a u prošloj godini je 44 žena ubijeno u porodičnom nasilju.

Udruženje romkinja “Osvit” iz Niša svake godine simbolično obeležava ovaj dan kako bi podigle vidljivost ovog problema u čitavoj zajednici, ne samo u romskoj.

Ana Saćipović, direktorka “Osivt-a” je kao članica radne grupe Vlade Republike Srbije učestvovala u izradi Nacionalne strategije za suzbijanje nasilja nad ženama I jedna od mera je I kreiranje mehanizma za praćenje femicida u Srbiji jer naša država u skladu sa  Konvencijom Saveta Evrope još uvek nema načina da evidentira sve žrtve partnerskog I porodičnog nasilja.

“Jedino kako možemo da pratimo femicid u Srbiji je preko medija I to mora da se promeni. Na žalost, danas obeležavamo ovaj dan, a juče smo imali situaciju da je jedna naša gradjanka ubijena od strane svog partnera I ono što je još strašnije je činjenica da je njen partner bio pripadnik Policije.”, rekla je za našu produkciju Ana Saćipović.

Zahvaljujući Strategiji za suzbijanje nasilja koja će biti predstavljena krajem ove nedelje, 21. maja na Nacionalnoj konferenciji moći će kroz mehanizam koji su kreirale specijalizovane ženske organizacije na osnovu standarda koji su predvidjeni Konvencijom Saveta Evrope za zaštitu žena od nasilja.

“Kada govorimo o Romkinjama, “Osvit” I SOS telefon na romskom I srpskom jeziku nema egzaktne podatke, ali smo za 15 godina rada prepoznale po inicijalima das u 3 romkinje bile žrtve femicida. Možda je broj mnogo veći, al mi nismo mogle da dodjemo do tačnih podataka. Činjenica je da je prošle godine, vezano za pandemiju Kovid 19, broj poziva SOS telefona je bio povećan za 30 odsto, a 73 romkinje su nam se obratile sa problemima vezanim za porodično nasilje” kaže Ana Saćipović.

Ovaj dan je obeležen u Nišu izložbom radova učenika Umetničke škole sa nazivom “Zena dar života”.

Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice je obraćajući se prisutnima rekla da je  podizanje nivoa svesti svih gradjana o opasnostima koje prete od porodičnog nasilja,  osnovni uslov da se broj femicida smanji. “Žena ne sme da trpi nasilje, ali je obaveza svakoga ko primeti bilo koji vid nasilja da ga prijavi, tim pre što je u poslednje vreme primećen sve veći broj nasilja koje vrše deca nad roditeljima”, rekla je Davidovićeva.

Direktorka sigurne kuće Sonja Šćekić je naglasila da  sigurno nikada nećemo znati koliko je žena umro od posledica porodičnog nasilja. “Ono što žellim da kažem je da pored svega sto država čini, broj žrtva femicida se ne smanjuje. Želim da poručim gradjanima Niša da ne okreću glavu kad primete porodično nasilje I da  jak muškarac nije onaj koji bije ženu.” , apelovala je na kraju svog obraćanja Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“ 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *