„Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 - Podrška Roma World “ Vesti Vesti

Primaoci socijalne pomoći radiće kao komunalni, a ne kovid redari i za taj posao će biti plaćeni

Inicijativa A 11 svojim saopštenjem u kojem reaguje na najavu gradonačelnice Niša, Dragane Sotirovski da će primaoci socijalne pomoći morati da prihvate da rade kao kovid-redari ako žele da zadrže dosadašnje prinadležnosti, izazvala je burnu debatu poslednjih dana u našem gradu. Posledica je ta, da je zamenica gradonačelnice, Dušica Davidović danas saopštila da će primaoci socijalne pomoći raditi kao komunalni a ne kovid redari i da će za taj posao biti plaćeni.

Očigledno, pritisak javnosti deluje. Ali, podjimo redom.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila je nedavno da će građani koji primaju socijalnu pomoć biti radno angažovani kao kovid redari. „Uključili smo maksimalno komunalnu miliciju, a sa Centrom za socijalni rad razgovaramo o angažovanju kovid redara koji će obilaziti pijace, autobuse i odredjene ‘crne tačke’ što se korone tiče. Kovid redari biće vidno obeleženi prslucima i legitimacijom“, rekla je Sotirovski novinarima.

„Radi se o tome da je sedam godina prošlo dok čekamo na Ustavni sud, od uvođenja uredbe kojom je uveden prinudni rad za korisnike socijalne pomoći. Pokazalo se kao praksa u Nišu, da je dobra prilika da korisnike socijalne pomoći primorate da neke poslove urade besplatno, pa je ta nova ideja uvođenje kovid redara koji će biti korisnici socijalne pomoći u Nišu“, kazao je Danilo Ćurčić u Danu uživo na televiziji  N1.

Prema njegovim rečima, to je praksa koja je potpuno nedopustiva i pokazuje koliko je pre sedam godina uvođenje te uredbe bilo pogrešno.

„Pre nekoliko godina smo radili istraživanje koje je pokazalo da najmanje 10.000 ljudi, dakle pre četiri godine je taj broj, bilo primorano da radi poslove besplatno, bez naknade, obuke ili zaštite na radu. Poslovi se kreću od čišćenja snega, skupljanja lišća, obavljanja nekvalifikovanih poslova, koji su bili uslov da im se ne ukine ili umanji socijalna pomoć“, naveo je gost N1.

Ćurčić ponavlja da je ta uredba „u suprotnosti sa Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima“.

„Niko od nas nije protiv toga da korisnici socijalne pomoći budu zaposleni, ali smo apsolutno protiv da oni moraju da odrade ono što njima po zakonu i Ustavu pripada. Nadamo se da će Ustavni sud posle sedam godina smoći snage da donese odluku da se ovde radi o povredi Ustava“, zaključio je Ćurčić.

Niški mediji danas objavljuju izjavu zamenice gradonačelnice Niša Dušice Davidović koja uverava javnost da će korisnici socijalne pomoći koji budu angažovani kao komunalni redari za to biti plaćeni – pored garantovanih socijalnih danavanja na mesečnom nivou će dobija plus 18.500 dinara. Za početak su planirali, kaže, da komunalni redari budu radno angažovani na 100 sati, ali i da će oni koji se budu pokazali i od komunalnih policajaca i nadležne uprave dobiju pozitivnu ocenu, biti angažovani na 600 sati.

Ove godine je, prema rečima Davidovićeve , opredeljeno 50 miliona dinara u budžetu grada Niša za radno angažovanje ljudi koji primaju socijalnu pomoć.

“Podsećamo da su zbog svega navedenog Ustavnom sudu Republike Srbije još 2014. godine upućene tri inicijative za ocenu zakonitosti i ustavnosti pomenute Uredbe, kao i da je Zaštitnik građana podneo predlog za ocenu njene ustavnosti. Uprkos postojanju i primeni jednog ovakvog propisa i svim štetnim posledicama koje proizvodi, Ustavni sud se ni sedam godina kasnije nije izjasnio o podnetom predlogu i inicijativama”, naglasila je Inicijativa A11.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“ 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.