Vesti Vesti

„CIGANISANJE“ Jelene Karleuše

Značenje reči CIGANISNJE – Seljančiti se, praviti budalu od sebe , izigravati debila

https://vukajlija.com/ciganisati-se

Kako kažu iz organizacije ROMOVE it, na njihovo reagovanje vezano na story Jelene Karleuše gde je upotrebila reč „CIGANISANJE“, dobili su zadovoljavajući odgovor ove srpske pevačice.

Sredinom januara 2023. godine, reagovali smo na story Jelene Karleuše gde je upotrebila reč “CIGANISANJE” koja ima pežorativno značenje.

Nismo želeli da to saopštenje prikažemo javno kako bi izbegli medije, već smo njoj i njenom timu napisali pismo dobre namere, čiji tekst možete pročitati na fotografijama u objavi.

Danas, 07. marta, na storiju oficijalnog profila Jelene Karleuše, iako nismo spomenuti, smatramo da smo dobili odgovore na naše pismo. Takođe, dobili smo i reakciju baš onakvu kakvu smo i očekivali.

Poštovana Jelena Karleuša

Pozdravljamo Vaše javno priznanje da ste se više puta ogrešili o Rome koristeći lošu terminologiju i zbijali neslane šale, kao i na to što ukazujete na potrebu osvešćivanja društva o suptilniim formama rasizma, pre svega na potrebu prestanka upotrebe reči koje imaju pežorativno značenje. Spomenuli ste da su za suzbijanje diskriminacije i rasizma potrebni aktivisti. Naša grupa je jedna od stotine aktivističkih koja se bavi poboljšanjem položaja i slike Roma i Romkinja u Srbiji. Dakle ima nas, ali su nam potrebni saveznici – ljudi poput Vas, sa uticajem, te vam pružamo mogućnost da Vaše reči zajedno sprovedemo u dela.

Smatramo da je Vaša izjava veoma važna jer ste neko ko ima veliku moć i uticaj na javno mnjenje i želite da govorite u ime Roma.

Takođe, pridružujemo se vašem apelu da i ostale javne ličnosti, pogotovu one koje su romskog porekla, daju svoj doprinos u borbi protiv bilo koje forme rasizma koji je veliki problem u našem društvu.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *