Prošao je još jedan Svetski dan Roma. Jubilarni, obeležavalo se u isto vreme I pola veka od Prvog Svetskog kongresa Roma u Londonu.

U skladu sa epidemiološkom situacijom, u vreme pandemije Kovida 19, izostala su okupljanja, svetkovine, prigodne proslave.

Bilo je, ipak puno priče. Delegaciju NSRNM primio je predsednik države. Prigodnim čestitkama su se oglasili brojni funkcioneri. Organizovane su brojne on-line debate na društvenim mrežama, besplatnih koncerata na internet.  Niško narodno pozorište je bilo obučeno u romsku zastavu, bez točka, doduše (nisu dozvoljavali tehnički uslovi) ali I ovako je znak pažnje koji je za poštovanje.

Šta je bilo drugačije u pristupu većine medija ovom danu?

Čini se da su novinari posle 50 godina moderne romske istorije učinili korak napred. Umesto stereotipnih priča o teškom položaju pripadnika ove nacionalne manjine (najbrojnije u Evropi) I slika musave I bose dece u nehigijenskim naseljima, prikazivani su, uglavnom afirmativni prilozi u kojima su mladi ljudi govorili o tome kako su izgradili dobar život. Akcenat je bio na potrebi obrazovanja, govorilo se o ranim brakovima, o pandemiji.

Bilo je reči I o tome kako 30 hiljada pripadnika romske manjine u Srbiji nema u ovom trenutku pijaću vodu u svojim kućama. Govorilo se I o nezaposlenosti, naseljima u kojima decenijama žive Romi bez izgradjene infrastrukturne mreže, nelegalizovanim kućama, diskriminacii, nepostojanju jedinstva Roma…

Ipak, u čestitkama pojedinih lokalnih funkcionera isplivavaju dugo taložene predrasude kad kažu, da “Romi treba da žive pored nas”. Stvar je u vaspitanju, poštovanju, otvorenosti prema drugima I uočavanju finesa. Romi već žive pored nas, vekovima, suština je da oni treba da žive sa nama, da im se pruži osećaj pripadnosti, sigurnosti, ravnopravnosti. Neki će reći da je ova primedba suviše maliciozna, da se traži dlaka u jajetu. Iskreno, mislim da je suština upravo u razbijanju predrasuda, u vaspitavanju mladih da boja kože I poreklo ne treba da budu problem, nego prilika da se upozna druga kultura, jezik, način života. Da različitost nije pretnja nego bogatstvo.

Teško vreme u kojem živimo nameće potrebu opšte solidarnosti I empatije za one koji su u problemu. Potrebno je da se podigne svest o tome da nemamo svi istu startnu poziciju, što reče ombudsman Brankica Janković. Kada postanemo toga svesni, bićemo otvoreniji za romski način života, za njihov napor da prežive a ostanu svoji. I tek onda ćemo moći da kažemo da Romi žive sa nama, a ne pored nas.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom video-materijalu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“ 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *