Vesti Vesti

Marko ore drumove u Vuka Vrčevića!

U listu Danas 22-02-2022 godine, osvanuo je tekst pisca Marka Vidojkovića pod nazivom “Raj u Vuka Vrčevića“. Ovaj tekst su osudili pre svega građanski pokret Opre Roma, državni sekretar Stevan Gligorin, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, Inicijativa A11, kao i mnogobrojni aktivisti i obični građani na društvenim mrežama.

Ovo je deo tog spornog teksta:

„Kako tvrdi, policija neće nikada intervenisati jer je „režim sa Romima postigao istorijski dogovor“. – Prethodne gradske vlasti su ih silom terale sa decenijskih ognjišta i zgarišta, a napredna vlast mudro je zaključila da Romima treba ostaviti slobodu neometanog upražnjavanja višedecenijskih navika, sve dok organizovano glasaju za „Vućićića“, koji će im darovati i poklon-paket, čiji će sadržaj, bez izdavanja fiskalnog računa, preprodavati na trotoaru, kraj pijace – naglašava Vidojković. – Dozvoljeno im je (i ne samo njima) da džepare po gradskom saobraćaju, sve može, samo ako određenog dana sedneš u beli kombi koji će te odvesti na glasačko mesto i tamo glasati kako ti je rečeno. Ne proteruješ ih, kao zli Đilas, u udaljene kontejnere, odakle se ne može pešaka do tržnog centra. A ne mogu ljudski ni da gore – zaključuje Vidojković.“

Iako ste se izvinuli ili izvinili „dragi kolega“ slaba mi je gramatika ,  kao što vrlo dobro znaš „šteta je naneta“, sada je i Vaše izvinjenje više nego suvišno. Mi smo lopovi, kradljivci, možemo da radimo šta god hoćemo – policija ne reaguje na to! Kako te bre nije sramota da tako nešto pišeš, a mogu da vidim da si bio deo ROMAG-a, kojoj je bio cilj da približi Rome građanima Srbije ,  što je još gore, sve ti je poznato i znaš situaciju romske zajednice a ti onako pesnički nas opeva bre! Mislim da je sramota imati takve ljude za novinare, ali neka ti je na čast! – ističe urednik portala Roma World Turkijan Redžepi

Sve je ovo rezultiralo time da je redakcija DANAS-A objavila izvinjenje pripadnicima romske zajednice koje je na ovom linku https://www.danas.rs/vesti/drustvo/izvinjenje-i-objasnjenje-urednistva-danasa-povodom-kolumne-marka-vidojkovica/?ref=fbdanas&fbclid=IwAR0N9fa7vMRl_f3u78p6S_g9KwXfFCnIIHwvGuoKLw6wl5QwNqTMiMzVTvk

Pomenuta kolumna je objavljena pre svega kao ironična kritika političke zloupotrebe naših sugrađana Roma, koju je pisao jedan književnik u svom prepoznatljivom stilu.

Zgroženi smo optužbama da Danas na ovaj način promoviše rasističke stavove, imajući u vidu našu višedecenijsku uređivačku politiku u kojoj smo se uvek zalagali za prava svih ljudi, ma koje vere, rase i nacije bili, i po tome je naš list poznat u svetskim okvirima.

Ako je kolumna Marka Vidojkovića povredila bilo čija osećanja, što nam nikako nije bila namera, iskreno se izvinjavamo pre svega Romima, čitaocima i pratiocima na društvenima mrežama.

Saopštenje Opre Roma

https://www.facebook.com/OpreRomaSrbija/posts/485887552916375

Poštovani,

Građanski pokret Opre Roma Srbija ovim putem podnosi prijavu protiv „Dnevnog lista Danas“ registrovanog na APR-u kao „Društvo za novinsko izdavačku delatnost DAN GRAF D.O.O. Beograd (Vračar)“ PIB: 100291058, MB: 17085166, Ul. Alekse Nenadovića 19 11000 Beograd-Vračar Republika Srbija koji dnevni list je dana 22.2.2022.godine u svojim štampanim (na strani 32.) i elektronskim medijima objavio diskriminatorne stavove u vezi romske zajednice i to objavljivanjem i plasiranjem članka autora Marka Vidojkovića pod nazivom „Raj u Vuka Vrčevića, a koji stavovi su protivni Zakonu o elektronskim medijima, Krivičnom zakoniku i Zakonu o zabrani diskriminacije.

Svaka rečenica ovog članka je uperena protiv romske zajednice, tačnije čitav tekst, čije izjave izazivaju rasnu, versku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost i dovode romsku zajednicu u neravnopravan položaj, a opšte je poznato da romska zajednica u ovaj položaj nije dovedena samovoljno ili još gore u skladu sa svojom tradicijom i običajima kako je autor ovog teksta naveo, već zbog lošeg socio-ekonomskog statusa koji je potvrđen i raznim strateškim dokumentima, koje je Vlada poslednjih godina donosila i koji i danas važe.

Čitava javnost se digla zbog ovakvih izjava, a ono što stanovništvo RS i očekuje od Vas je da reagujete i službenim putem na ovakve izjave i plasiranje ovakvih tekstova s obzirom da isti ima elemente krivičnog dela opisanih u članu 387, stav 4

„Ko širi ili na drugi način učini javno dostupnim tekstove, slike ili svako drugo predstavljanje ideja ili teorija koje zagovaraju ili podstrekavaju mržnju, diskriminaciju ili nasilje, protiv bilo kojeg lica ili grupe lica, zasnovanih na rasi, boji kože, verskoj pripadnosti, nacionalnosti, etničkom poreklu ili nekom drugom ličnom svojstvu, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.“

Ukoliko kao društvo dozvoljavamo olako iznošenje ovakvih diskriminatornih izjava koje su na veoma lak način plasirane i dostupne širem javnom mnjenju putem javnih glasila, pomaka neće biti, već će situacija, koja je svakako teška i bez ovoga po romsku zajednicu biti samo gora.

Od Vas očekujemo da konačno postupite po našim prijavama i pokrenete odgovarajuće postupke u skladu sa Zakonom te Vas molimo da kao neko ko kontroliše rad pružalaca medijskih usluga i stara se o doslednoj primeni odredaba Zakona, postupite u skladu sa Zakonom i donesite odgovarajuće propisane mere protiv ovako protivzakonitog postupanja s obzirom na činjenicu da pružalac medijske usluge svojim sadržajem nije obezbedio ravnopravno, istinito i objektivno informisanje, a koje još podržava mržnju i nasilje i zloupotrebljava lakovernost čitalaca.

Državni sekretar Stevan Gligorin

https://www.facebook.com/stevan.gligorin/posts/10224453960569183

Najoštrije osuđujem anti-romsku politiku koja stvara dodatne podele i ugrožava bezbednost građana Srbije.

Ovaj čin anti-romske politike je vrlo opasan, a sve njene forme se intenziviraju u kontekstu izbora. U danima kada nam je potreban širok društveni konsenzus oko važnih pitanja u našoj državi, u danima kada pritisci na nas kolektivno rastu, nekome odgovara da kreira i produbljuje podele. Ovakvom politikom se direktno ugrožava bezbednost Roma u Srbiji.

„Omalovažavanje Roma je stereotip koji više govori o onima koji to čine“

S druge strane, u Romskom nacionalnom savetu šokirani su Vidojkovićevom kolumnom koju ocenjuju kao „skandaloznu“.

Povodom kolumne u listu Danas, koju je napisao Marko Vidojković, gde se na najgori mogući način vređaju Romi, oglasio se predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Dalibor Nakić, koji je u izjavio za dnevni list Blic osudio svako pominjanje romskog stanovništva u negativnom kontekstu i dehumanizacije cele jedne nacije za dnevno politička prepucavanja opozicije koja nema ni plan ni program, već samo potrebu da vređanjem i napadima dođe do političkih poena.

– Romi su ravnopravni građani ove države. Poštujemo Srbiju, mi smo vekovima uz ovu državu i podržavamo politiku stabilnosti i ekonomskog napretka, a ne politiku rušilačke mržnje i podrugivanja prema Romima. Omalovažavanje Roma je stereotip koji više govori o onima koji to čine nego o nama – ističe za „Blic“ Dalibor Nakić, predsednik Romskog nacionalnog saveta.

A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava duboko je zabrinuta zbog kolumne Marka Vidojkovića koja je objavljena u jučerašnjem izdanju dnevnog lista Danas, kao i naknadne reakcije uredništva ovog lista.                                      

Ovom kolumnom se na najbrutalniji način vređaju pripadnici romske nacionalne manjine. Kolumna ne samo da predstavlja nastavak dugog niza slučajeva rasizma i diskriminacije prema Romima, već doprinosi i produbljivanju stereotipa prema ovoj nacionalnoj manjini.

Upravo nam naknadno neizvinjenje uredništva pokazuje koliko je duboko ukorenjen rasizam prema Romima, koji se po pravilu pravda ironijom, umetničkim slobodama i sličnim konstrukcijama. Izvinjenja javnosti i Romima koja počinju sa „ako“ jednostavno nisu izvinjenja, a uredništvo lista sa višegodišnjim iskustvom u „zalaganju za prava svih ljudi, ma koje vere, rase i nacije bili“ bi to moralo znati.  

Povodom objavljivanja pomenute kolumne i reakcije uredništva Inicijativa A 11 preduzeće sve raspoložive pravne korake i alarmiraće sve institucije koje su dužne da reaguju u ovakvim slučajevima – pre svega Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Savet za štampu.

Činjenica je da su Romi najugroženija i najdiskriminisanija nacionalna manjina u Srbiji, da im je zbog uslova života životni vek znatno kraći nego ostatku populacije, a da su struja, voda i pristup adekvatnom stanovanju za mnoge Rome i Romkinje apsolutno nedostupni. To je slučaj i sa stanovnicima naselja Vuka Vrčevića. Za rešavanje ovako duboko ukorenjenih problema, od nedostatka pristupa osnovnim pravima, do društveno prihvatljivog rasizma prema Romima, potrebni su nam ne samo pravni, vec i drugi načini borbe.

Zbog toga Inicijativa A 11 ovim putem poziva dnevni list Danas i glavnog urednika ovog lista da kolumnu autora Marka Vidojkovića povuku, a Romima upute iskreno izvinjenje. Do povlačenja kolumne Marku Vidojkoviću i iskrenog javnog izvinjenja uredništva, Inicijativa A 11 neće sarađivati sa dnevnim listom Danas. To će biti naš mali doprinos borbi protiv rasizma u Srbiji.

Na kraju, pozivamo sve pojedince i udruženja koji sarađuju sa ovim dnevnim listom da podrže apel i solidarnom akcijom doprinesu borbi protiv rasizma u javnom prostoru.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *