Romska zajednica je deo srpskog društva

Značaj zdravstvenih preventivnih pregleda

Prosečni životni vek u Srbiji je oko 74 godina a prema podacima koje iznose, romske i neromske Nevladine organizacije koje su radile istraživanja, prosečni životni vek Roma je za čak 25 godina manji u odnosu na na opštu populaciju. Prema službenim statistikama, od 50 Roma u Srbiji, duže od 55 godina živi samo jedan!

U romskoj populaciji dominiraju iste bolesti kao i opštoj populaciji: kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, kancer i astma. Opšti demografski podaci ukazuju na to da su Romi mlado stanovništvo (više od 50% Roma i Romkinja je mlađe od 25 godina), ali i na to da je smrtnost kod ove populacije viša nego kod ostalih etničkih grupa . Uočene su velike nejednakosti u mortalitetu, ishrani i obrazovanju između romske i druge dece. Smrtnost romske odojčadi i dece do pet godina je približno dva puta viša od prosečne u Republici Srbiji. Smrtnost odojčadi je procenjena na 13 na hiljadu živorođene dece, dok je verovatnoća da dete umre pre navršene pete godine oko 14 na hiljadu živorođene dece. Najvažniju ulogu u ovoj oblasti imaju zdravstvene medijatorke koje informišu, zakazuju preglede pripadnicima romske zajednice, kao i još mnogo toga,  kojih u Srbiji ima 75, od 2018.godine ukupno 85 zdravstvenih medijatorki.

Projekat „Romska zajednica je deo srpskog društva“ je finansiran iz budžeta Republike Srbije – Kancelarije za ljudska i manjinska prava, koji se sprovodi u okviru programa radi unapređenja i zaštite ljudskih i manjinskih prava u Republici Srbiji, kao deo programa radi unapređenja položaja i statusa Roma i Romkinja u Republici Srbiji za 2018. godinu.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *