Romska zajednica je deo srpskog društva

Afirmativne mere NSZZ za zapošljavanje pripadnika romske zajednice

Na evidenciji nezaposlenih lica Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se 26.791 pripadnika romske nacionalne manjine, od kojih je 11.053 žena. Vrlo teško je doći do broja zaposlenih Roma i Romkinja, ali podaci su poražavajući, oko 90% nemaju stalno zaposleno nekog člana porodice.

U pogledu stepena obrazovanja,većina Roma i Romkinja na evidenciji nezaposlenih spada u nekvalifikovane radnike, njih 89,12%. Slede lica sa završenim srednjim obrazovanjem i ona sa višim i visokom obrazovanjem, njih 88 (0,40%).
Broj Roma zaposlenih u državnoj administraciji treba znatno povećati u odnosu na njihovu zastupljenost u ukupnoj populaciji od 2,05% prema podacima iz poslednjeg popisa stanovništva (2011), a privatni sektor treba mnogo više da se angažuje kako bi bolje iskoristio mere u akcionim planovima.
U Leskovcu, Prokuplju i Nišu zvanični podaci ukazuju da je ove godine subvencije za samozapošljavanje iskoristilo samo 10-tak pripadnika romske zajednice, kod poslodavaca i nije veliko interesovanje za zapošljavanje Roma i Romkinja.
Postoji li otvorena ili skrivena diskriminacija pripadnika romske zajednice prilikom zapošljavanja?, Koliko je važno uključiti sve aktere, kao što su NSZZ, lokalna samouprava, NVO u rešavanje ovog problema?

Projekat „Romska zajednica je deo srpskog društva“ je finansiran iz budžeta Republike Srbije – Kancelarije za ljudska i manjinska prava, koji se sprovodi u okviru programa radi unapređenja i zaštite ljudskih i manjinskih prava u Republici Srbiji, kao deo programa radi unapređenja položaja i statusa Roma i Romkinja u Republici Srbiji za 2018. godinu.

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *