Vesti Vesti

Završen projekat „Ovde smo zajedno“ evropska podrška za inkluziju za Roma

Troipogodišnji projekat za inkluziju Roma, koji je finansirala Evropska unija a sprovela Misija OEBS-a u Srbiji u saradnji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava, završen je danas, a više hiljada Roma iz preko 20 gradova i opština bili su direktni korisnici ovog projekta.

– Projekat „Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju Roma“ jedan je od najuspešnijih i najdelotvornijih projekata u oblasti integracije Roma koji je realizovan u poslednjih desetak godina u našoj zemlji, istakla je Suzana Paunović na danas održanoj završnoj konferenciji projekta u Klubu poslanika.

Paunović je istakla da je završna konferencija projekta istovremeno i deseti sastanak Upravnog odbora projekta, što govori o izuzetnoj koordinaciji koju je projektni tim imao sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava, ali i svim resornim ministarstvima, agencijama i nacionalnim savetom romske zajednice. U pitanju je kompleksan projekat koji je trajao tri i po godine, obuhvatio šest oblasti, uključio preko 15 različitih nacionalnih partnera i 20 pilot opština širom Srbije, ocenila je Paunović.

Kako navodi Paunović, u svakom trenutku su bile dostupne informacije o tome dokle se stiglo sa realizacijom ciljeva, šta je sve postignuto, ali i o problemima i izazovima na koje se nailazilo. Problemi su rešavani zajedničkim naporima i možda je baš tu jedna od „tajni uspeha“ ove inicijative gde bi ovakav model saradnje trebalo zadržati i ubuduće, zaključila je Paunović.

Projekat je direktno podržao realizaciju prethodne, ali i nove Strategije za socijalno uljučivanje Roma u ključnim oblastima, kao što su obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje, pružanje usluga na lokalnom nivou, rekla je Paunović, dodajući da su neki od ostvarenih rezultata svakako doprineli i ispunjenju obaveza preuzetih Akcionim planom za poglavlje 23 u pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Paunović je podsetila da je projekat dao veliki doprinos ispunjavanju Operativnih zaključaka seminara koji zajednički organizuju Vlada Republike Srbije i Evropska unija. Možda najuočljiviji primer jeste izrada jedinstvene nacionalne Baze podataka za praćenje rezultata mera za inkluziju Roma.

Tim projekta je uspeo da podrži osnivanje 20 mobilnih timova od strane lokalnih samouprava, a prvih 20 samouprava je svečano potpisalo Deklaraciju o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja koja bi trebalo da da novu energiju i posvećenost lokalnim samoupravama kad je reč o inkluziji romske zajednice, navela je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Kada je reč o najboljim praksama u zapošljavanju Roma, Paunović je podsetila da je završena dodela poslednjih komada opreme za 17 preduzeća koja će zaposliti oko 60 Roma i Romkinja, a ukupna vrednost opreme koja je donirana iznosi oko 375.000 evra.

U sferi obrazovanja projekat je došao do zacrtanog cilja od 1,000 podeljenih stipendija tokom dve školske godine. Okončan je važan proces sertifikacije pedagoških asistenata, njih 191 je primilo diplome o završenom programu na ceremoniji koja je organizovana na Univerzitetu u Kragujevcu čime je završen višegodišnji proces i asistenti su postali deo obrazovnog sistema Republike Srbije, istakla je Paunović.

U oblasti stanovanja, izrađeno je 13 urbanističkih planova podstandardnih naselja u 11 opština a u 14 opština je pripremljena tehnička dokumentacija za 20-ak infrastrukturnih projekata. Kroz podršku Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, mapirana su 583 podstandardna romska naselja u Srbiji i uspostavljen geografski informacioni sistem (GIS) koji će omogućiti praćenje i unapređenje uslova stanovanja.

Na kraju, na osnovu postignutih rezultata, naša želja je da se u skorijoj budućnosti nastavi sa osnivanjem novih mobilnih timova širom Srbije jer za njima potreba svakako postoji, kao i sa projektima koji unapređuju uslove života romske nacionalne manjine, zaključila je Paunović, ocenjujući da ovaj koncept ima svoje mesto i perspektivu u narednom periodu.

Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji je istakao da je njegov prvi zadatak kada je došao u Srbiju bio da dodeli deci stipendije u školi u okviru ovog projekta. Deca su bila puna entuzijazma i drago nam je što smo mogli da ih podržimo. Cilj je da svakodnevno unapredimo položaj Roma, i želim da se zahvalim Vladi Srbije, Kancelariji za ljudska i manjinska prava i svim partnerima, istakao je Benedikt dodajući da su srpski partneri pokazali sjajno vođstvo i volju da se unapredi status Roma. On je istakao da dosadašnja podrška Evropske unije za inkluziju Roma iznosi 11,5 miliona evra i da se planira još 20 miliona evra. Benedikt je najavio da će se ovogodišnji Seminar za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji održati u julu mesecu.

„Sveobuhvatan pristup inkluziji Roma je bio najvažniji zadatak sa puno izazova ali je doneo dosta rezultata, i ovaj projekat ostaje inspiracija i za budući period. OEBS radi na bezbednosti, ali kada razmišljate o zaštiti ljudskih prava zaštita romske populacije je svakako važna, jer su Romi najveća etnička zajednica u Evropi“, rekao je šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Andrea Oricio. Oricio je naglasio važnost sprovođenja mera i aktivnosti u cilju socijalnog uključivanja Roma i Romkinja u Srbiji, kao i posvećenost Misije podršci Vladi Srbije na ovom polju.

Lojd Tudik, rukovodilac projekta predstavio je rezultate projekta i zahvalio se svim partnerima na koordinaciji i uspešno realizovanom projektu.

Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine se zahvalio Vladi Srbije na posvećenosti u rešavanju pitanja inkluzije Roma ističući da se samo zajedničkim radom može doći do ovakvih rezultata. Mihajlović se zahvalio svim pripadnicima romske nacionalne manjine na učešću u realizaciji projekta, partnerima, kao i jedinicama lokalne samouprave, ističući da je više desetina hiljada Roma osetilo benefite ovog projekta. Formiranjem mobilnih timova u 20 jedinica lokalne samouprave omogućena je bolja međusektorska saradnja i podela nadležnosti i odgovornosti između lokalnih aktera koje se bave pitanjima inkluzije Roma, dodao je Mihajlović.

Evropska podrška za inkluziju Roma je projekat vredan 4,8 miliona evra, projekat koji finansira Evropska unija i sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji, obezbeđuje podršku institucijama Republike Srbije u poboljšanju položaja Roma u sledećim oblastima: pristup osnovnim pravima, građanskom učešću, tržištu rada, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, adekvatnom stanovanju i kreiranju poslova. Najvažniji partneri projekta su Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Romski nacioanlni savet, Stalna konferencija gradova i opština, NVO Praxis, Fond za obrazovanje Roma, Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Tim za socijalnu inkluziju i smanjenje siromaštva.

 
Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *