Vesti Vesti

Zahtev za uključivanje civilnog sektora u sastav Saveta za bezbednost Grada Niša

Više od 10 OCD iz Niša su uputili gradonačelnici Zahtev za uključivanje civilnog sektora u sastav Saveta za bezbednost grada Niša, u celini Vam prenosimo tekst Zahteva.

Republika Srbija

Grad Niš

Gradonačelnica Dragana Sotirovski

Gradsko veće

Prema informacijama objavljenim na sajtu Grada Niša od 10. maja 2023. formiran je Savet za bezbednost koji broji 25 članova. Među njima nema predstavnika/ca organizacija civilnog društva (OCD). Dole potpisane OCD sa sedištem u Nišu zbog toga izražavaju nezadovoljstvo i zahtevaju od lokalne vlasti, na čelu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski, da preispitaju svoju odluku i po hitnom postupku za članove Saveta imenuju i predstavnike iz civilnog sektora.

Smatramo da je učešće predstavnika/ca civilnog sektora neophodno u ovakvom telu, s obzirom na to da organizacije civilnog društva organizovano zastupaju interese građana i građanki i posreduju između njih i institucija, definišu njihove potrebe, probleme i predlažu rešenja. Iz ovih razloga jasno se nameće zaključak da je učešće predstavnika/ca OCD u Savetu za bezbednost Grada neophodno i da bi značajno doprinelo radu ovog tela.

OCD nisu deo državnih struktura, ali imaju kapacitet da mapiraju bezbedonosne rizike iz perspektive ranjivih društevnih grupa. Učešće predstavnika/ca OCD u Savetu za bezbednost Niša doprinelo bi stvaranju odgovornog i transparentnijeg sektora bezbednosti, čiji je cilj da odgovori na sve izazove sa kojima se kao društvo suočavamo.

Podsećamo da je 2016. godine u Nišu, na inicijativu OCD i uz podršku OEBS-a kroz partnerstvo sa Gradom Nišom, među prvima u Srbiji bio formiran Savet za bezbednost

grada, da je urađen predlog Strategije bezbednosti, a da su predstavnici/ce OCD aktivno

učestvovali i u izradi Strategije bezbednosti i da su imali svoje predstavnike/ce u Savetu.

Ignorisanje zahteva organizacija civilnog društva za učešćem u Savetu, dovelo bi u pitanje funkcionalnost samog tela, ali i pretpostavku njegove politizacije.

Zato pozivamo da se organizuje hitan konsultativan sastanak predstavnika civilnog sektora sa predstavnicima Grada i gradonačelnicom i da se predstavnici civilnog sektora imenuju u Savet za bezbednost grada Niša. Teme sastanka bi, pored imenovanja članova i članica iz redova OCD, bile i broj predstavnika iz civilnog sektora, kriterijumi za članstvo, kao i transparentnije predstavljanje Odluke o formiranju i radu Saveta.

Potpisnice:

Media i reform centar Niš

Proaktiv

Nacionalna koalicija za decentralizaciju

PROTECTA

Centar za devojke

Deli

Odbor za ljudska prava Niš

KOM 018

UG Roma world

UG Zeleni ključ

ENECA

Lokalna fondacija Niš

Mladi ambasadori

U Nišu,

15. maja 2023.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *