Vesti Video

„Za Rome iz naselja 12 februar je uvek mrak“ i „165 miliona pomoći EU da bi mi imali mrak“.

Grupa od pedesetak Roma održala je danas protest ispred zgrade ministarstava u Nemanjinoj ulici, nakon što nisu uspeli da postignu dogovor sa Ministarstvom rudarstva i energetike o uključenju struje u naselju „12. februar“ u Nišu, i najavili da će tu ostati dok se zahtev ne ispuni.

Predstavnici pokreta Opre Roma rekli su novinarima da nije postignut dogovor između njihove delegacije i predstavnika ministarstva i Elektroprivrede Srbije (EPS), jer su oni birokratske stvari pretpostavili čnijenici da ljudi već šest meseci nemaju struju, a dolazi zima. Stevica Nikolić iz nevladine organizacije Opre Roma rekao je da su iz ministarstva rekli da je potrebno da se utvrde činjenice, kao i da nisu upoznati sa dogovorom koji su prošlog meseca postigli sa bivšom ministarkom Zoranom Mihajlović i da ne znaju šta je ona obećala.  

Očekujem da će ponuditi neka rešenja. Oni su nam rekli da će izaći sa predlozima. Ostaćemo ovde i čekati odgovor, poručio je Nikolić, a na novinarsko pitanje da precizira šta je srž problema odgovorio je da je cela stvar „dosta kompleksna“.  Kako je objasnio, dugovanja potiču iz sedamdesetih godina, i milionska su, a napravio ih je neko drugi, a ne sadašnji stanari, koji sada žele da plate priključak i da dobiju svoja brojila, ali zbog birokratskih procedura to im je onemogućeno, posebno što gradska uprava Niša i EPS nisu uskladili svoje podatke. Bićemo ovde dok neko javno ne kaže „ne damo struju“, poručio je Nikolić.  

U naselju „12. februar“ su na devet brojila priključene 24 kuće, a Romi kažu da im je struja u više navrata isključivana, a uključivana je pred izbore.  Učesnici protesta, među kojima je bilo i dece, skandirali su „Nema struja – nema mir“ i „Hoćemo struju“, a nosili su, pored ostalih i transparente „Za Rome je uvek mrak“ i „165 miliona pomoći EU da bi mi imali mrak“.

izvor: FoNet/Insajder

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *