U četvrtak, 30. maja u ponoć završava se predizborna kampanja za lokalne izbore u 66 lokalnih samouprava u Srbiji.  I Nišlije će 2. juna imati priliku da biraju ljude koji će ih predstavljati u gradskom I 5 opštinskih parlamenata. Na biračkom spisku se nalazi 226.266 gradjana sa pravom glasa. Glasaće se na 176 biračkih mesta na teritoriji grada Niša.

Na biračkom listiću koji je proglasila Gradska izborna komisija za gradsku skupštinu koja broji 61 odbornika biće 11 izbornih lista. To su

 1. Aleksandar Vučić, NIŠ SUTRA
 2. BIRAMO NIŠ, Djordje Stanković – narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Zeleno-levi front, Pokret slobodnih gradjana
 3. Ujedinjeni- NADA ZA NIŠ – Miodrag Stanković,Nova Demokratska stranka Srbije,Niš, moj grad, Narodna stranka, Socijal demokratska stranka, Dosta je bilo, Demokratska unija Roma
 4. Grupa gradjana Dr Dragan Milić
 5. Ruska stranika – RUSIJA I NIŠ U SRCU, Tihomir Perić
 6.  BOJAN AVRAMOVIĆ – NE DAMO NIŠ
 7. ZA NIŠ NAŠ GRAD Petar Bogićević – Koalicija SNAGA
 8. dr Savo Manojlović – I JA SAM NIŠ – Kreni – promeni
 9. UJEDINJENI ZA SELO I GRAD – budimo na čisto
 10. GLAS NARODA JE SLOGA NARODA
 11. NIŠ, NAŠ GRAD – Branislav Jovanović – NOVO LICE SRBIJE – Miloš Parandilović

Predizborna kampanja za ove izbore odvija se u specifičnim uslovima – uslovima postojanja dva ratna žarišta u Ukrajini I u Gazi koji mogu da prerastu u globani sukob, u uslovima stavljanja na dnevni red Skupštine ujedinjenih nacija Deklaracije o genocidu u Srebrenici, u uslovima kada patrijarhu SPC nije dozvoljen ulaz na Kosovo…Srpski mediji su, ovim temama čini se, dali primat u odnosu na lokalne izbore u Republici.

Specifične su I izborne liste koje se nude biračima. Uglavnom su to koalicije stranaka, različitih programskih opredeljenja pa poruke koje se šalju gradjanima nisu konkretne, već su to parole I floskule više puta korišćene,za koje se zna da prijaju biračkom uhu. Da ne govorimo o izbornim listama koje su se pojavile niotkuda, koje imaju po desetak kandidata za odbornike sa nazivima koji su slični onima koje nose opozicione liste.

Specifična je I situacija da na izbornoj listi vladajuće stranke nema imena donasadašnje gradonačelnice, kao I brojnih vodećih ljudi iz SNS-a.

Neobično je I to da se u izbornoj ponudi u Nišu nadju I manjinske stranke ruskog I slovačkog naroda, a da najbrojnija manjina u gradu na Nišavi, Romska, nema svoju listu.  Ako se sve ovo uzme u obzir, ne čudi činjenica da su, čini se, glavne teme svih stranaka u kampanji sledeće:

borba protiv korupcije, ekonomski razvoj, ekologija, decentralizacija, departizacija, unapredjenje javnog zdravlja, izmeštanje železničke pruge iz centra grada, otvaranje novih fabrika, novih vrtića, novih parkova…

Socijalna pravda, zaštita manjina, poboljšanje položaja najbrojnije manjine u gradu, komunalno uredjenje romskih naselja, očigledno nisu, a trebalo bi, u fokusu interesovanja onih koji pretenduju da budu predstavnici gradjana I donose odluke u njihovo ime u Nišu.

Pouzdano znamo da na nekim partijskim listama ima predstavnika Roma, ali je dosadašnja politička praksa pokazala da oni nemaju mnogo mogućnosti da utiču na politiku stranke pod čijom zastavom su kandidovani.

U ovakvom izbornom I političkom sistemu jedini način da se utiče na političke tokove I donesu konkretne promene jeste formiranje političke organizacije I učestvovanje na izborima. Možda stasaju generacije mladih Roma koji će biti svesne te činjenice I koji će hteti da urade nešto za svoju zajednicu učestvujući u poliičkom životu Niša, pa I Republike. Naravno, pre toga treba da se edukuju kako bi znali šta su prioriteti, koji su načini ostvarivanja ciljeva, metode delovanja I sl. Do tada, dok ne stasaju neke nove generacije koje će se uključiti u politički život, Romi treba da glasaju I opredeljuju se, ne na osnovu onoga što im se priča u predizbornoj kampanji, nego na osnovu delovanja pojedinaca. Niš je mali grad, svi znaju svakog, problem je što nam je pamćenje kratko, I ne gledamo u svoj novčanik I frižider pre nego što odemo na glasanje. I kad osvane 3. jun, nemate prava da se žalite I kukate – sami birate svoju sudbinu I sudbinu svoje dece. Na nama je odgovornost!

“Projekat „Romski život kroz naš objektiv! – II“ se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.“Projekat „Romski život kroz naš objektiv! – II“ se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *