Vesti Vesti

Veliki broj romskih porodica danas slavi Bibijako dive

Zaštitnica Bibiji prema narodnim verovanjima svoj romskoj deci tokom godine daruje zdravlje, napredak i sreću.

U svojim domovima Romi slave uz bogatu trpezu i brojne goste do kasnih večernjih sati jer je tetka Bibija, kako predanje kaže, simbol otvorenog romskog domaćinstva i potvrda da se „dobro uvek dobrim vraća

Prema narodnom verovanju Bibijako je božanstvo koje živi u šumi ili u visokim planinama. Nevidljiva obilazi noću domove i čerge, a prikazuje se samo nekolicini ljudi koje odlikuju izuzetne vrline.

Zato slavlje počinje okupljanjem oko svetog drveta, najčešće kruške, koja se po „tetki“ naziva Bibi.

Pre proslave drvo se ukrašava cvećem i crvenim trakama, a na dan svetkovine na zemlju oko drveta iznosi se hrana i piće.

Svetkovina počinje paljenjem sveća i pevanjem molitava u čast Bibijako, a za zdravlje i sreću najmlađih naraštaja i svih Roma.

Tetkica Bibija je verski praznik koji slave Romi koji žive u Srbiji, a koji su pravoslavne veroispovesti, ali i pravoslavni Romi širom sveta. U Crnoj Gori je slave i Romi muslimanske veroispovesti. Bibija se slavi kao isceliteljka i zaštitnica porodice, a pre svega kao zaštitnicu zdravlja dece. Svako mesto ili grad ima svoj poseban datum obeležavanja slave, što se objašnjava legendom o Tetkici Bibiji koja je u različite datume stizala u razna mesta i vršila isceljenja. Datumi obeležavanja ove romske slave su, uglavnom, vezani za dane Uskršnjeg posta, pa su i zbog toga pokretni. U nekim sredinama praznik se slavi četiri nedelje pre Velikog petka i određuje se prema Uskrsu, na dan kada je Adam učinio greh i ubrao plod sa drveta saznanja dobra i zla, dok neke romske porodice slave Bibiju na Veliki petak.

Na slavi je obavezno prisustvo sveštenika, iako je Tetkica Bibija nekanonizovana svetica. U urbanim sredinama Tetkica Bibija se slavi u hotelima ili restoranima, ali je tradicionalno mesto obreda oko krsta[3] ili drveta, obično oko kruške koju ukrašavaju. Svi pravoslavni Romi u Srbiji slave Tetkicu Bibiju i to je jedina prava romska slava koju imaju. Osim ove slave i svako svoju pravoslavnu slavu, kao i ostale verske praznike, kakvi su Uskrs i Božić.

Čudotvorna Tetkica Bibija je 1929. godine dobila i svoju ikonu. Na ikoni se Bibija predstavlja kao tipična Romkinja okružena decom i drugim Romkinjama, u karakterističnoj nošnji i sa upadljivo velikim naušnicama. U drugoj verziji svetiteljka raširenih ruku stoji ispod krošnje kruške, dok joj prilazi mnoštvo dece. Ikona čudotvorne Bibije izuzetno se poštuje, mada su retke romske kuće koje poseduju ikonu zaštitnice. To je dečji praznik, a tradicioni pozdrav tokom ovog praznika je „Bibijako sastipe!” („U zdravlje Bibijo”).[1] Ovim pozdravom Romi se mole za zdravlje sve dece.

Tetkica Bibija u različitim sredinama zove se još i Tetka Bibija, Isceliteljka Bibija ili Bibijaku. Na romskom jeziku „bibi” znači tetka, strina i babica, a deminutiv te reči je „bibijori”.

izvor https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/%D0%A2%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8%D1%86%D0%B0_%D0%91%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *