Vesti Vesti

Predsednik NVO Svetska organizacija Roma prisustvovao na obeležavanju 75.godišnjice od početka genocida

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Poštovani prijatelji,

imam čast i obavezu da vas kao predsednik Svetske organizacije Roma Rromanipen informišem da sam 19.08.2016. bio pozvan od strane Republike Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, kao i od Vlade Republike Srpske, da prisustvujem u Donjoj Gradini na obeležavanju 75. godišnjice od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac.

Želim da vas obavestim da sam u bilateralnim kontaktima sa najvišim zvaničnicima Republike Srbije i Republike Srpske izrazio duboko žaljenje za sve stradale narode zbog genocida od strane Nezavisne države Hrvatske (NDH) koji se desio u Drugom svetskom ratu.

joja

Takođe, sam ih upoznao da Svetska organizacija Roma imajući u vidu sve teže uslove života građana u Srbiji i šire, a posebno romskog naroda, kao i veliku patnju građana zbog nemogućnosti da utiču na rešenje svojih egzistencijalnih problema, i da svojim radom obezbeđuju materijalnu egzistenciju, a poštujući patnju i živote romskih predaka date za bolji život pokolenja, da ćemo kao Svetska organizacija Roma raditi na resvetljavanju genocidnog problema nad Srbima, Jevrejima i Romima, sa većim akcentom nad genocidom nad Romima. Naša sveta obaveza je, da najpre, opomenemo države naslednice država, koje su sprovodile genocid i damo do znanja da je krajnje vreme da problem stradanja Roma tretiraju sa rasnog aspekta, a ne kao asocijalni problem, i da romske žrtve holokausta treba obeštetiti, na osnovu više principa: prinudni rad Roma u logorima Trećeg Rajha, robovski rad po principu zarobljeništva i zbog sprovođenja medicinskih eksperimenata nad Romima. Zbog toga i na kraju želim da navedem, da zbog postojanja namere o izvršenom zločinu genocida nad Romima i postojanja istorijsko-faktografskih i pravnih činjenica, ne može se osporiti i označiti drugim ternminom istrebljenje Roma nego genocidom.

S’ poštovanjem,

Beograd, 22. Avgust 2016.

Predsednik
Jovan Damjanović

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *