Vesti Vesti

Veća ovlašćenja za „javne izvršitelje“ od 01. jula

Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju, koji počinje da se primenjuje od petka, 1. jula, uvodi niz sistemskih novina, tako što ukida dosadašnju paralelnu nadležnost sudova i izvršitelja i prenosi određena javna ovlašćenja sa suda na izvršitelje, koji će se ubuduće zvati „javni izvršitelji“.

Pored toga, kada je u pitanju naplata komunalnih potraživanja, novi zakon predviđa da će ulaganjem prigovora sudu građani odložiti izvršenje, odnosno prinudnu naplatu, do sudske odluke o njihovom prigovoru, što do sada nije bio slučaj jer prigovor nije odlagao izvršenje.

Zbog ukidanja paralelne nadležnosti, sud će sprovoditi samo četiri vrste izvršnih postupaka, za koje će biti isključivo nadležan i u te postupke se neće uključivati javni izvršitelji, rekla je član radne grupe za izradu novog Zakona izvršitelj Mirjana Dimitrijević.

Ona je ukazala da, kao i do sada, u isključovoj nadležnosti suda ostaje izvršenje odluka o oduzimanju, predaji i viđanju dece odnosno odluke iz porodičnog prava i nasilja u porodici, kao i odluke povodom vraćanja zaposlenih na rad.Pored toga, novi Zakon sudu isključivo ostavlja postupak izvršenja obaveze činjenja, nečinjenja ili trpljenja – odnosno onih sudskih odluka kojima se dužnicima nameće određena zabrana nekog ponašanja.

„Najveći broj tih slučajeva se odnosi na zaštitu od smetanja poseda. Ti predmeti su do sada mogli da se podnose i javnim izvršiteljima, ali sada njihova nadležnost prestaje“, ukazala je Dimitrijević.

Više informacija na link

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.