Vesti Vesti

Romski jezik kao izborni predmet

Romska zajednica je jedina manjna u Srbiji koja ne izučava maternji jezik u osnovnim školama kao izborni predmet. Iako je nekoliko OŠ poslalo Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo zahteve da postoji jedan broj romskih učenika koji želi da izučava romski jezik sa elementima nacionalne kulture, ispostavilo se da sjedne strane nema dovoljno nastavnika dok sdruge strane u većim gradovima kao što je Nš, Leskovac, Bujanovac ne postoji dovoljno dece koji bi izučavali pvaj izborni predmet. U cilju rešavanja ovog problema  Centar za edukaciju Roma i etničkih zajednica relizuje projekat “Uvođenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture u osnovne škole u Srbiji” i sutra 12.05.2016.g. u EU info centru u Beogradu se održava promocija projekta.

Na promociji će se javnosti predstaviti aktivnosti projekta koje za cilj imaju poboljšanje i razvijanje programa za izgradnju kapaciteta dece i mladih, zainteresovanih za oblast očuvanja i realizovanja nastave romskog jezika sa elementima nacionalne kulture. Pored toga, projektom će se osnažiti, edukovati i omogućiti sticanje sertifikata za najmanje 40 nastavnika predmeta „Romski jezik sa elementima nacionalne kulture”, kao i podržati njihovo angažovanje u školama u kojima postoje uslovi da se realizuje nastava. Događaju će prisustvovati i dekan Filološkog fakulteta gđa Aleksandra Vraneš, nastavnici romskog jezika Jasmina Živković i Aleksandar Stojkov, i profesor romskog jezika Rajko Đurić.

Novinarima će se obratiti:

* Šef sektora 1 Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji gdin. Nikola Bizel

* Koordinator projekta, predstavnik Centra za edukaciju Roma i etničkih zajednica, gdin. Ljuan Koko

* Predstavnica Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Jasminka Peruničić Alen.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije a sprovodi ga Centar za edukaciju Roma i etničkih zajednica i Romski informativni centar iz Kragujevca

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.