Vesti Vesti

Uskoro koordinaciono telo za bolju inkluziju Roma

Prema pisanju RTS -a, Zorana Mihajlović, koja je odlukom vlade imenovana da koordinira rad državnih institucija u vezi sa unapređenjem položaja Roma u Srbiji, istakla je da će u najskorijem periodu biti usvojen i Akcioni plan za sprovođenje Strategije koja pokriva period od 2016. do 2025. godine.

„U prethodnom periodu uradili smo mnogo ali nas čeka još dosta posla i zbog toga ćemo po formiranju nove vlade obrazovati Koordinaciono telo za sprovođenje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja. Romi u Srbiji suočavaju se sa velikim problemima u oblasti zdravstva, obrazovanja, stanovanja i zapošljavanja i Akcioni plan koji je u izradi obuhvatiće rešavanje ovih pitanja“, rekla je Mihajlovićeva posle sastanka sa predstavnicima Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Zorana Mihajlović je istakla da je nedavno formirana regionalna kancelarija za Rome i da je značajno što je upravo Beograd postao regionalni centar za unapređenje položaja pripadnika romske nacionalne manjine.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović je zahvalio potpredsednici vlade na zalaganju u rešavanju problema sa kojima se Romi suočavaju.

Mihajlović je istakao potrebu uključivanja pripadnika romske zajednice u organe izvršne vlasti, kako bi što efikasnije doprineli rešavanju problema u oblastima kao što su obrazovanje, zdravlje i zapošljavanje.

Na sastanku je dogovoren i nastavak saradnje u oblasti međunarodnih projekata koji su u skladu sa procesom pristupanja Srbije EU.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *