Vesti Vesti

Udruženje ZOO planet

Povodom trenutne situacije i teme ove konferencije za štampu kao udruženja za zaštitu životinja sa teritorije grada Niša želimo da izjavimo sledeće

Prvo i kao najbitnije moramo da naglasimo da smo jedini relevantni faktor koji ima uvid u pravo stanje stvari jer smo većim delom bazirani na terenski rad pa shodno tome i imamo podatke kojima želimo da obavestimo javnost o nekim veoma bitnim i važnim činjenicama.

Prvo se osvrčemo upravo na slučaj sa starog groblja koji je i pokrenuo sva naredna dešavanja i reakcije i od strane grada a i društava za zaštitu životinja.

Najvažnija činjenica je da se upravo na toj lokaciji nalaze nesterilisane životinje koje očigledno nisu prošle program koji je usvojio grad Niš , u prilog našim tvrdnjama ide i snimak objavljen na RTS 17.03.2016 godine na kojem se vidi kuja sa štencima te samim tim i dolazimo do momenta gde nesterilisane i životinje koje imaju potomstvo ispoljavaju odredjeni vid ponašanja braneći teritoriju ili potomstvo.

Za nas je potpuno neprihvatljivo da grad Niš sve svoje akcije i planove započinje i pokušava da reši tek kada dodje do ovakvih incidenata a zanemaruje veoma ozbiljne planove i programe koje su donele nadležne i relevantne institucije .

Činjenično i odgovorno tvrdimo da ako bi se teoretski u ovom momentu sklonili svi psi sa ulica grada Niša već za par meseci bi stanje bilo isto ako ne i gore upravo jer nadležne institucije ne prepoznaju glavni i jedini uzrok problema a to je upravo takozvano neodgovorno vlasništvo.

Vezujući se za ovo imamo činjenicu da maltene niko nikada nije kažnjen ni za držanje nečipovane tj neobeležene životinje a pogotovo za izbacivanje iste na ulicu što opet dovodi do činjenice odakle i na koji način se dešava konstantno povećavanje broja uličnih ili takozvanih napuštenih životinja koje se po potrebi terminološki veoma brzo pretvaruju u lutalice.

Naglasićemo da sve što se radi mora da bude u skladu sa važećim zakonima tj Zakonom o dobrobiti životinja i Zakonom o veterinarstvu.

Program koji je propisan Zakonom o vetreinarstvu grad Niš je usvojio još 2011 godine ( službeni list 15/2011 ) i do sada je uradjeno veoma malo da ne kažemo skoro ništa.

Pored svega nabrojanog u pomenutom usvojenom programu jedna od bitnijih stvari su i uredjenje zohigijenske službe u smislu smeštajnih kapaciteta i uslova boravka životinja , saradnja sa udruženjima za zaštitu životinja , sankcionisanje neodgovornog vlasništva i sl.

Od svega ovoga činjenično se nameće da maltene ništa nije uradjeno jer u Nišu čak ni postoji prihvatilište koje registrovano a kamoli da ispunjava minimum uslova za hvatanje , zbrinjavanje i smeštanje životinja.

Iako se u izjavi nadležnih datoj niškoj televiziji 30.01.2015 iznose podaci o tri hiljade sterilisanih životinja i podaci o završetku projekta prihvatilišta za 2015 godinu mi smatramo i vidimo da u stvari ne postoji jasna strategija grada na rešavanju ovog problema.

Ono što su činjenice je da je služba zohigijene veoma loše opremljena počev od neadekvatnih vozila , neobučenog osoblja pa na dalje.

Poseban i najgori deo problema je što se koristi potpuno neuslovan prostor koji se nalazi na mestu stare kafilireije koji je inače neregristrovan od strane uprave za veterinu jer ne ispunjava maltene nijedan od uslova propisanih u delu zakona o prihvatilištima.

Psi se smeštaju neadekvatno u broju koji je nedozvoljen za površinu bokseva , neuhranjeni su a takodje veterinarska nega nije adekvatna.

Trenutna smrtnost i stanje pasa za nas a ni po zakonu o dobrobiti životija nije prihvatljiva i to mora pod hitno da se promeni tj poboljša.

Takodje zahtevamo da se bezuslovno i odmah prekine hvatanje i dovodjenje novih pasa u inako loše uslove u prihvatilištu zbog čega će i biti podneta prijava i zahtev upravi za veterinu.

Po svemu ovome se zaključuje da grad Niš osim usvajanja pomenutog programa nije preduzeo maltene ništa da bi poboljšao situaciju sa napuštenim životinja a pogotovo sankcionisanjem neodgovornih vlasnika sprečio priliv novih životinja na ulice našeg grada.

Moramo da napomenemo da se za sve nabrojano izdvajaju poprilična novčana sredstva svih poreskih obveznika i postoje veoma jasni planovi i programi za humano rešavanje pitanja pasa „lutalica“ koji su mnogo jeftinija i bolja rešenja od isplata odšteta za ujede i napade .

Mnogo puta su odredjene organizacije nudile resenje lokalnim samoupravama u Srbiji i veoma su retke one koje su to prihvatile i resile da primenjuju. Vecina drugih opstina se ovih tema sete upravo i tek kad dodje do problema oko retkih napada ili potezanja pitanja oko naplate odsteta za pomenute napade. Na tu temu cemo dodati saznanja da se i dalje 80% ujeda desava upravo od strane vlasnickih pasa koji su pobegli ili pusteni da se prosetaju. Zašto je ovakva situacija i u našem gradu Nišu, nije pitanje za nas.

Želimo da verujemo da će se poslednja dešavanja tj signali od strane grada i nadležnih službi prema udruženjima pretvoriti u zajedničko i humano rešenje čitave situacije.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *