U romskom naselju Bošnjace 2 u toku je bušenje bunara koji treba da obezbedi zdravu, pijaću vodu za više od 50 porodica koje tu žive. Ovo je vest koju nećete pročitati na drugim medijima jer spada u domen naučne fantastike – da neko u 21. veku u svojoj  kući ne poseduju tekuću vodu. Situacija u većini romskih naselja je, na žalost takva, da je ovo informacija koja znači mnogo. Znači da će moći da se koriste mašine za pranje veša, da će se i romska deca  kupati pod tušem a ne polivanjem lončićima… Znači da ljudi neće morati da vuku flaše i kante sa vodom i po nekoliko kilometara. U 21. veku.

Selo Bošnjace pripada teritorijalno opštini Lebane, jednoj od najnerazvijenijih lokalnih samouprava u Srbiji. Para u budžetu nema za mnoge infrastrukturne projekte, pa su se tako i sa proširenjem vodovodne mreže u ovom selu čekala neka bolja vremena i punija gradska kasa.

Ipak, sredstva su se našla. YUROM Centar iz Niša je preko projekta „Voda i kanalizacija, pre svega“ uspela da obezbedi 12.700 dolara za izgradnju četiri mala vodovoda u romskim mahalama u Bošnjacu, Štulcu i Ćenovcu. Sredstva su donirale Swiss pro; Swiss Agency for Development and Cooperation SDC  i UNOPS.

Plan je da se izgradi lokalna vodovodna mreža kojom bi upravljale novoformirane Skupštiine stanara, a da se potom ti vodovodi, odlukama Skupštine opštine Lebane integrišu u postojeći vodovodni sistem.

Projekat  “Voda I kanalizacija, pre svega “ realizuju NVO YUROM Centar iz Niša  kao nosioc projekta  I NVO “ Avutnipe” iz Lebana kao saradnik, uz podršku Opštine Lebane.

Romski koordinator u ovoj opštini, Saša Pešić za našu produkciju je rekao da je zadovoljan što rukovodstvo opštine Lebane ima sluha za potrebe Roma, ali da je svestan ekonomske situacije I nepostojanja sredstava da se mnoge stvari poboljšaju. Presrećan je što projekat napreduje I što je prvi bunar u romskom naselju Bošnjace 2 pred završetkom.  “Vodovod će preporoditi to naselje, ubedjen sam I olakšati život porodicama koje tamo žive. Sledeći korak je kanalizacija u čijoj izgradnji mogu da učestvuju I sami žitelji naselja. Sve će biti mnogo lakše”, kaže Pešić.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for Democracy.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *