Indijsko poreklo Roma je neosporno. Analizom romskog jezika (romani) i njegovim upoređivanjem s drugim jezicima, može se dokazati da su Romi migrirali iz centralne Indije u istočne delove severne Indije, i najverovatnije ostali tamo neko vreme. Nakon toga, verovatno su se preko Persije i Jermenije preselili u Vizantijsko carstvo, Malu Aziju i kasnije u Grčku. Lingvistička pronalaženja ukazuju na čisto homogenu grupu koja je stigla iz Vizantijskog carstva, zato što sve grupe Roma koje danas postoje imaju zajedničku jezičku osnovu, koja takođe uključuje delove leksike i gramatike
preuzete iz grčkog jezika. Takođe, sudeći po skorijim, preliminarnim rezultatima genetike stanovništva, preci Roma su bili Indijci. Prema pretpostavkama, oni su bili deo relativno male homogene grupe, kao što je prikazano u analizama krvnih grupa.
Razlike unutar ove grupe pojavile su se verovatno samo tokom njihovog dolaska i njihovog ranog širenja po Evropi.
Isto kao i lingvistika i genetika, i kulturna antropologija pretpostavlja da su Romi došli iz Indije, Poziva se, uz ostalo, i na društvenokulturne institucije kao tradicionalne forme jurisdikcije, ili na određena pravila unutar grupa, kao što su zapovesti o čednosti. I interna jurisdikcija i zapovesti o čednosti mogu se naći kao određeni religiozni pojmovi nekih grupa Roma na indijskom tlu. Direktne društveno-kulturne veze između Roma i indijskih grupa zasad nisu uspostavljene.

FROS, humanitarna organizacija iz Niša javnosti je poznata po obezbedjivanju edukativnih materijala, sredstava za školu, tableta I sličnog sa ciljem da obrazovanje bude dostupno što većem broju romskih mališana. Ova organizacija je poznata I po osnivaču, legendarnom Nebojši Saitoviću, Neši Saiti.

Ovog proleća, Neša je sa prijateljima organizovao Veče indijske kulture, muzike I kulinarstva.

Uz poštovanje epidemioloških mera, uz mali broj prisutnih, spremana su tradicionalna indijska jela, slušala se muzika sa tih prostora, a dogadjaj su upotpunile I dame obučene u indijski sari.

Neša Saita i Roj

Šef kuhinje te večeri bio je Abhidjit Roy Caudhuri, nišlijama poznatiji kao Roj. On je u Srbiju dosao pre 50 godina da studirao, oženio se, zaposlio, dobio decu I ostao u Nišu. Za sebe kaže da ne zna srpski, nego niški. Uz to govori I engleski, bengalski I  hindu.

Roj kaže da jedini na ovoj planeti može niški da prevodi na hindu I bengalski…

Na meniju je te večeri bilo:

Piletina kuvana u pavlaci, grašak sa sirom, crveni pasulj indijski I egzotična salata.

Indijci većinom vegetarijanci, taj deo Pendžaba i drugih milionskih mesta hrani uglavnom povrćem i mnogobrojnim začinima Roj kaže  i otkriva kulinarsku tajnu – da se kurkuma koja je danas zastupljena u srpskim domovima ne kuva nego se posipa po hrani na kraju jela, ali ne previše jer onda postaje gorka.

Neša Saita kaže da je cilj ove večeri bio da pokaže koliko dodirnih tačaka I sličnosti ima u kulinarstvu, jeziku, verovanjima,  muzici izmedju Roma I Indusa. U osnovi, u potrazi smo za svojim korenima, pokušavamo da otkrijemo odakle tačno potičemo,  kaže Nebojša Saitovaić I dodaje da je malo poznata činjenica da Indija zvanično nikada nije priznala romsku naciju kao svoju manjinu.

 Romi su preuzimali način života podneblja na kojem su se zadržali posle seobe Iz Indije, prilagodjavali ishranu namirnicama koje uspevaju na tom području I polako se lišavali začina iz Indije.

Dosta reči imaju sličnih, brojanje je, na primer, potpuno isto, kaže Saitović.

Muzički koreni su ostali isti, bez obzira na uticaje, ti harmonski intervali po kojima je poznata romska muzika su identični onim iz odredjenih oblasti Indije.

Najveće razlike su, ipak u načinu života jer su Romi morali da se prilagodjavaju sredinama koje su naseljavali, kako bi opstali, zaključuje Neša I najavljuje slične manifestacije u budućnosti.

19. novembra 2018, u Nju Delhiju obeleženo je 1000 godina od egzodusa Roma iz prapostojbine Indije, od kada su rasuti širom planete Zemlje, razdvojeni i podeljeni.

1000 godina, Romi nemaju svoju državu, homogenizovanu zajednicu, standardizovan jezik, pisanu istoriju, i jedina su nacija sa neregulisanim pravnim statusom u svetskoj zajednici. 1000 godina, Romi su izloženi jednom permanentnom genocidu u egzistencijalnom i kulturološkom smislu, bez obzira u kom delu sveta se nalazili. Tek pre nešto više od 50 godina, dolazi do buđenja kolektivne nacionalne svesti i do stvaranja intelektualne elite Roma, koja na razne načine započinje borbu za nacionalno priznanje i afirmaciju na bazi elementarnih ljudskih i manjinskih prava. Hiljadu godina od egzodusa, bez svoje matične države, a živimo gotovo u svakoj drugoj državi samo u Evropi nas ima oko 15 miliona. Da li je dovoljno da se ovakvim skupovima podseća da smo deo jedne velike zemlje, deo Indije, uspešne kontakte sa Vladom Indije postavljeni su još krajem XX veka, 1983. godine, tadašnja premijerka Indije Indira Gandi, kao pokrovitelj festivala kulture Roma u Čandigaru (Pendžab) tu veru i osnažila, priznavši Rome kao ,,decu Indije“, a njihov jezik, romski, proglasivši za jedan od ,,zvaničnih jezika Indije“. Romi su stupili na tle svoje pradomovine i neke od grupa počele su da ih doživljavaju kao svoje ,,prapretke“. Na žalost tu se stalo, od tada do sada na ovom polju se vrlo malo radilo, ovaj korak poznatog Neše Saite jeste mali , ali veliki korak unapred za budućnost saradnje Roma i naše matične države Indije.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“ 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *