Vesti

U Palati Srbija održana konferencija ,,Romkinje u Srbiji − dostignuća, izazovi i perspektive“

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, učestvovao je danas na konferenciji ,,Romkinje u Srbiji − dostignuća, izazovi i perspektive“, održanoj u Palati Srbija.

Ivanišević je istakao da resorno ministarstvo nastoji da merama koje sprovodi poboljša položaj romske populacije u Srbiji. On je naveo da NSZ sprovodi aktivne mere zapošljavanja romske nacionalne manjine, uz novčane podsticaje poslodavcima, kao i da postoje projekti koje podržava Vlada Nemačke, poput projekta ,,Unapređivanje mogućnosti za integraciju i obrazovanje Roma u Srbiji, pospešivanje zapošljivosti mladih Roma i reintegracija povratnika“, vrednog više od 2,3 miliona evra, i KfW programa za pomoć lokalnim samoupravama u kojima živi veliki broj povratnika. ,,Ono što želimo da istaknemo jeste neophodnost povećanja nivoa obrazovanja, posebno Romkinja, i zapošljavanja Romkinja. Te dve stvari su ključne za izlazak iz začaranog kruga siromaštva. Bez dobrog obrazovanja niste u mogućnosti dobro da se zaposlite“, naglasio je državni sekretar. Ivanišević je rekao i da se do kraja meseca očekuje usvajanje Akcionog plana za sprovođenje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji.

Šef prvog sektora operacija Delegacije EU u Srbiji, Nikolas Bizel, pohvalio je Vladu Srbije na posvećenosti i poboljšanju života Roma i Romkinja i istakao da je za inkluziju romske nacionalne manjine važna snažna politička volja i aktivacija građanskog društva, posebno na lokalnom nivou.
Konferenciju ,,Romkinje u Srbiji − dostignuća, izazovi i perspektive“ je organizovao Nacionalni savet romske nacionalne manjine povodom Svetskog dana Roma.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *