Čuvanje kulture i tradicije naroda na našim prostorima povereno je kulturno-umetničkim društvima. Niski Romi su imali bogatu istoriju samoorganizovanja, uz podršku države. Prvo romsko kutlurno-umetničko društvo bilo je Žensko pevačko društvo koje je nastalo 30-tih godina prošlog veka. Posle Drugog svetskog rata, 1948. godine formiran je KUD „Iba Ademović“, nazvan po imenu istaknutog partizana romskog porekla. Osim folklora, pozorišne trupe, džez orkestra, u okviru ovog društva su organizovane igranke subotom koje su bile vrlo posećene. Prve nastupe u okviru ovog društva imao je i legendarni Šaban Bajramović. Ovo društvo je puno značio za romsku zajednicu koja je tokom Drugog svetskog rata besomučno proganjana i uništavana, kako fizički, tako i intelektualno i ekonomski. U borbi da obezbede egzistencijalne uslove za svoje porodice, postepeno, kultura i rad kulturno-umetničkog društva gube primat, pa KUD „Iba Ademović“ 1960. godine prestaje sa radom.

Godine 1972. na temeljima ovog društva, nastalo je Društvo za nauku, kulturu i socijalna pitanja „Rom“. Mnogobrojni romski aktivisti te generacije aktivirali su se  u želji da započnu proces kulturne, ali i političke emancipacije Roma.

 Potomak Saita Balića, jednog od osnivača, Osman Balić kaže da je društvo „Rom“ postalo jedno od najpoznatijih kultuno-umetničkih društava, ne samo u Srbiji nego širom Jugoslavije i u romskoj evropskoj javnosti.

„Prepoznatljivost i rezultati koje je ovo društvo postiglo u kulturno-umetničkom amaterizmu bili su iznad očekivanja, a grad Niš i posebno niški Romi bili su ponosni na svoje društvo“, kaže Balić i dodaje da su u okviru društva postojale: biblioteka, politička škola „Borbe“, grupa za moderni ples, tamburaški orkestar, kao i muzička sekcija u kojoj su deca mogla da uče sviranje na instrumentima. Ovo društvo je organizovalo 24 smotre folkora u kojima su učestvovali brojni anasmbli iz zemlje i inostranstva. Prestalo je sa radom 1998. godine.

Danas u Nišu nema ni jednog aktivnog kulturno-umetničkog društva, ni mesta gde Romi, posebno mladi,  mogu da uče o tradiciji svog naroda kroz pesmu i igru. Bilo je brojnih pokušaja, ali surovi uslovi života, nedostatak sredstava i prostora, kao i malo  entuzijasta koji bi se ovim poslom bavili amaterski osnivanje društva čine, gotovo, nemogućim. Jedan od retkih je i Ivan Dervišević iz Udruženja „Tolerancija za sve“ koji je okupio grupu mladih u želji da otrgne od zaborava romsku tradiciju i kulturu. Vežbali su u njegovoj nezavršenoj kuci, na potkrovlju, bez ikakvih uslova. Putovanja na okolne festivale plaćao je iz svog džepa i na kraju, odustao. Prema rečima Ivana Derviševića, splet „Romska svadba“ bio je izuzetno zapažen na njihovim nastupima. Splet govori o tome kako su se dvoje mladih zavoleli, protivno volji roditelja, kako je mladić „ukrao“ devojku (što je ranije bio običaj u romskoj zajednici) i kako se konflikt izmedju porodica završio velikim veseljem, objašnjava Ivan. 

Romska zajednica, kao i većina manjina u Srbiji ima svoj Nacionalni savet koji treba da brine o očuvanju tradicije i kulture svoje manjine. Niški Romi odnedavno imaju i prostor za kulturna i druga dešavanja – Romski kulturni centar. Nedostaju ljudi koji su spremni da ulože svoj trud i vreme i pomognu da se mladi usmere na pravi put, da im se ponudi nešto drugačije. Možda je organizovanje u kulturno-umetnička društva prevazidjena forma za današnje generacije, ali to je, za sada, jedini način da se sačuvaju od zaborava običaji i tradicija jednog naroda.

“Projekat „Romski život kroz naš objektiv! – II“ se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *