“Učestvuj u popisu –  ostavi trag”, slogan je ovogodišnjeg popisa stanovništva, domaćinstava I stanova u Republici Srbiji.

Na popisu stanovništva koji će se u Srbiji obaviti od 1. do 31. oktobra 2022. po prvi put će se koristiti elektronski upitnici, preliminarni rezlutati biće poznati do kraja novembra, dok će konačni rezultati biti saopšteni izmedju aprila 2023. i maja 2024. godine.

Popisom će biti obuhvaćeni i strani državljani koji žive i rade u Srbiji duže od godinu dana, ili nameravaju da ostanu duže od godinu dana, kao i migranti smešteni u prihvatnim centrima.

Popis daje odgovor i na pitanje „Gde i kako stanovništvo živi?“, njihov materijalni i socijalni status. Odgovori na ova pitanja daju numerički okvir populacije, što je osnov efikasnog planiranja, razvoja ekonomske, socijalne, populacione, agrarne i drugih politika.

Obrasci za popis stanovništva Srbije u oktobru prevedeni su na 19 jezika, izjavila je Olena Papuga, državna sekretarka u Ministarstvu Srbije za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

„Formirane su popisne komisije u svim opštinama koje su multikulturalne i multinacionalne“, navela je Papuga i dodala da će svakoj nacionalnoj zajednici biti omogućeno da svoj popis radi na efikasan način.

Istakla je da je važno da se uradi sveobuhvatan popis pripadnika nacionalnih manjina, te da će u 74 opštine popisivači biti njihovi predstavnici.

„Finansijska politika prema nacionalnim manjinama formiraće se u zavisnosti od toga koliko će njihovih pripadnika biti na popisu. Takođe, prema popisu će biti formirani i novi nacionalni saveti“, rekla je državna sekretarka agenciji “Beta”.

Po poslednjem popisu Republičkog zavoda za statistiku (RZS) iz 2011. godine, najbrojnije nacionalne manjine u Srbiji su Mađari, Romi i Bošnjaci, Hrvati, Vlasi i Crnogorci.

Na popisu stanovništva biće angažovano oko 20.000 ljudi, od čega 15.000 popisivača, 2.200 instruktora, 161 popisna komisija, među kojima i članova nacionalnih manjina.

Ukupni troškovi popisa iznose oko pet evra po stanovniku, od čega se deo finansira iz republičkog budžeta a deo su sredstva Evropske komisije, iz pretpristupnih fondova.

Republički zavod za statistiku nedavno je pustio u rad  Info-centar koji će omogućiti da gradjani pozivom na broj 0800 444005 od operatera dobiju sve potrebne informacije I odgovore na sva pitanja vezane za Popis 2022. Pozivi ka Info-centru su besplazni I dostupni sa teritorije cele Srbije. Radno vreme ovog centra je od 8 do 20 časova, svakog dana.

“Projekat „Romski život kroz naš objektiv!“ se realizuje je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.“

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *