„Romski život kroz naš objektiv! II" - “Roma life through our lens! - II” Projekti Projekti 2024

U nedelju, 12. maja istekao rok za predaju izbornih lista za lokalne izbore

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je 3. aprila raspisala izbore za odbornike Skupštine Grada Beograda, a po usvajanju izmena Zakona, 26. aprila raspisala je i izbore za odbornike 66 lokalnih samouprava.

U Srbiji će se 2. juna održati izbori za Supštinu grada Beograda, 14 gradova I 74 lokalne samouprave.

Prema kalendaru koji je objavila Izborna komisija rok za predaju izbornih lista  izbore istekao je u nedelju, 12. maja u ponoć.

Kako je utvrđeno rokovnikom za sprovođenje izbornih radnji, 17. maj je rok kada treba da se utvrde i objave zbirne izborne liste, a tada treba da se zaključe i birački spiskovi,

 kada će se utvrditi ukupan broj birača na svakoj od lokalnih samouprava koji imaju biračko pravo i koji mogu da glasaju.

 2. juna, održaće se izbori i u sledećim gradovima: Beograd, Novi Sad, Niš, Subotica, Zrenjanin, Kikinda, Vršac, Pančevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Valjevo, Požarevac, Jagodina, Užice i Čačak.

Izbori će se održati u još 51 opštini u Srbiji: Ada, Aleksinac, Alibunar, Apatin, Arilje, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bečej, Bela Crkva, Beočin, Boljevac, Bosilegrad, Bujanovac, Čajetina, Čoka, Gornji Milanovac, Inđija, Irig, Ivanjica, Kanjiža, Kovačica, Kovin, Mali Iđoš, Nova Crnja, Nova Varoš, Novi Bečej, Novi Kneževac, Odžaci, Opovo, Pećinci, Plandište, Raška, Ruma, Senta, Šid, Sjenica, Srbobran, Sremski Karlovci, Stara Pazova,

 Nišlije će 2. juna glasati i za odbornike u pet niških opština: Crveni krst, Medijana, Palilula, Pantelej i Niška banja

Na izborima za Skupštinu grada Niša proglašeno je, jedan dan pre zakonskog roka, pet lista: „Aleksandar Vučić – Niš sutra“, „Biramo Niš -Đorđe Stanković“ i „Ujedinjeni – nada za Niš – Miodrag Stanković“, „Grupa građana „Dr Dragan Milić“ i „Ruska stranka – Rusija i Niš u srcu – Tihomir Perić“.

Dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi usvojene su juče u Skupštini Srbije.

U praksi, za građane i predstojeće izbore to znači da oni koji su prebivalište promenili u periodu od 3. jula 2023. godine do 3. juna 2024. godine ne mogu da glasaju na novoj adresi, već na onoj na kojoj su bili prijavljeni do 3. jula prošle godine.

Konačan birački spisak zatvara se 17. maja, građani mogu da provere da li su u njemu uvidom u jedinstveni birački spisak.

Kad se klikne na tu stranicu, dovoljno je da se ukuca JMBG i broj lične karte i svi podaci će biti na ekranu.

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) otvorila je misiju za posmatranje lokalnih izbora u Srbiji, koji će se održati 2. juna, nakon zvaničnog poziva upućenog od nadležnih institucija.

Misiju predvodi ambasador Lamberto Zanijer i čini je glavni tim od 11 međunarodnih stručnjaka sa sedištem u Beogradu, kao i 18 dugoročnih posmatrača je  raspoređeno širom zemlje, počevši od 8. maja.

“Projekat „Romski život kroz naš objektiv! – II“ se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *