Romske vesti

U Fokusu – Ano Fokus 7

U Fokusu-Ano Fokus

Predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, predsednik Tefik Ramadanović, zamenik predsednika Duško Jovanović i generalni sekretar Zoran Kalanjoš, danas su razgovarali sa generalnim sekretarom SKGO-a Đorđom Stančićem i sa članovima projektnog tima ove organizacije. Stalna konferencija gradova i opština pokreće implementaciju projekta „Inkluzija Roma na lokalnom novou“ koji će biti finansiran sredstvima iz fonda „IPA 2016“. Ovaj projekat obuhvata tri komponente.  Ima za cilj da u 10. gradova i opština formira Mobilne timove, a u saradnji sa KPMG-om formira i finasira još 20 Mobilnih timova, radiće na edukaciji kadrova iz lokalne zajednice, sprovešće konkurs na osnovu koga će lokalne samouprave zajedno sa lokalnim romskim civilnim sektorom konkurisati projektima iz oblasti zapošljavanja Roma i sprovodiće proces legalizacije romskih naselja i unapređivanja infrastrukture. Prediviđeno je da ovaj projekat traje tri godine i da njime bude obuhvaćeno više od 20. 000 korisnika romske nacionalnosti.

Udruženje Balkan je organizovao VIII Festival izvorne muzike nacionlanih manjina. Na Festivalu su učestvovali predstavnici bugarske, češke, makerdonske i romske nacionale manjina. Cilj ovog Festivala je očuvanje kulture, jezika,  identiteta  nacionalnih manjina.

U Srbiji je od početka oktobra registrovan ukupno 41 slučaj malih boginja, a više od 70 odsto zaraženih je hospitalizovano, izjavila je danas epidemilog Darija Kisić Tepavčević. Ona je na RTS rekla da većina obolelih ima povišenu temeperaturu i tipične promene na koži, a da kada je reč o učestalosti komplikacija, regostovana su dva slučaja zapalenja pluća. “Ta komplikacija se javlja u jednom od 20 slučajeva”, dodala je Kisić Tepačević, koja je i pomoćnica direktora Instituta “Batut”. Navela je da 93 odsto svih obolelih nisu bili vakcinisani ili su bili nepotpuno vakcinisani.

Ova informativna emisija je deo projekta “U Fokusu”koji je podržan od strane GO Crveni krst, a sprovodi NVO Roma World

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *