Romske vesti

U Fokusu – Ano Fokus 15

U Fokusu – Ano Folus

U sali Amerikana Doma omladine Beograda  održan je treći Festival romske kulture i aktivizma – FRKA. Romski kulturni centar, u saradnji sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine, Ministarstvom kulture i SOKOJ-em, pripremio je, kako se navodi u najavi, zanimljiv i autentičan program za sve posetioce.Gosti na koncertu su Very Naiss, Ana Stanić, Bojana Stamenov, Ivan Kurtić i Gipsy Rhapsody band. Ulaz na koncert je besplatan, ali je neophodna potvrda prisustva na mejl frkafest@gmail.com.

10.marta 2017.godine, grad Niš je usvojio LAP za unapređenje položaja Roma i Romkinja, planirano je da od 2018 godine, za aktivnosti ovog plana iz budžeta grada, bude izdvojeno 5 miliona dinara, ističe Tijana Ilić Đorđević, većnik grada Niša.

Prema podacima Fonda za obrazovanje Roma procenat diplomiranih Roma u Srbiji je izuzetno nizak – samo 11,5% u odnosu na većinsku populaciju gde u proseku 88% mladih diplomira. Na žalost tačan podatak o broju romskih studenata nemamo, uvek se sa tim brojem licitira. Iako je mali broj studenata iz romske zajednice oni nemaju zaposlenje, medjutim URS čini sve kao bi pomogao romskim studentima kao i srednjoškolcima u nalaženju posla.

Ova informativna emisija je deo projekta “U Fokusu”koji je podržan od strane GO Crveni krst, a sprovodi NVO Roma World.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *